Regionaal Vuurwerkteam Politie in bedrijf

Geplaatst op: 7 november 2007, 13:00

Achterhoek- Het Regionale Vuurwerkteam van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland is weer operationeel. Ieder jaar doet een speciaal rechercheteam van zeven rechercheurs, in de aanloop naar de nieuwjaarswisseling, onderzoek naar overtredingen van de vuurwerkwetgeving. Met name de invoer, de handel en opslag van partijen illegaal (niet goedgekeurd) vuurwerk door particulieren, krijgen van dit rechercheteam volop de aandacht. De politie hoopt met de opsporingsactiviteiten en in beslagname van partijen illegaal vuurwerk een bijdrage te leveren aan een veiliger nieuwjaarsviering.

Gevaar en schade

Jaarlijks vinden er altijd nog persoonlijke ongelukken met ernstige verwondingen plaats, waarbij heel vaak gevaarlijk illegaal vuurwerk een rol speelt.

Ook de aangerichte schade door het afsteken van het doorgaans extra zware vuurwerk in de vorm van lawinepijlen, nitraatbommen enz. is ieder jaar zeer aanzienlijk.

Bovendien vormen grote partijen (illegaal) vuurwerk die in woonbuurten of andere niet veilige plekken worden opgeslagen een gevaar voor de omgeving.

Tips

Vorig jaar werd er in de politieregio N.O.-Geldlerland 22.100 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen, in 2005 waren het 10.374 kilo’s en in 2004 in totaal zo’n 8.000 kilogrammen.

Voor tips en informatie over illegaal vuurwerk kan men bellen met regionale vuurwerkteam via 0900-8844. Ook via het speciale anonieme nummer 0800-7000 kan het vuurwerkteam vaak doeltreffend optreden.

Share