Jongeren, alcohol en verkeer

Geplaatst op: 28 oktober 2007, 13:00

 

Heb jij geen Bob, let dan op!

 

VARSSEVELD – Op een zondagochtend in mei, om 11.30 uur, stapt een 19-jarige jongen in zijn auto. In Ruurlo rijdt hij een sloot in. De auto is total loss, de bestuurder heeft geluk dat hij niet ernstig gewond raakt. De politie ruikt alcohol en laat hem blazen. Hij blijkt flink wat alcohol in zijn bloed te hebben. Wat blijkt? De jongeman is de vorige avond uitgegaan en is de volgende ochtend, na een goede nachtrust, nog steeds onder invloed. Hij is een beginnend bestuurder en moet meteen zijn rijbewijs inleveren.

Alcoholgebruik onder jongeren is een belangrijk aandachtspunt voor politie Achterhoek. Uitgaansgeweld en verkeersongevallen worden voor een groot deel veroorzaakt door alcoholgebruik. Samen met de GGD, Iriszorg en Veilig Verkeer Nederland waren politieagenten in de late uurtjes van zaterdag 27 oktober in discotheek de Radstake om jongeren uit te leggen wat de risico’s van alcoholgebruik zijn. De nadruk lag dit keer op de invloed die alcohol de volgende ochtend nog op je heeft. Ook na een goede nachtrust, koffie en een stevig ontbijt kun je nog steeds dronken zijn. Als je dan achter het stuur stapt, ben je dus strafbaar. Om nog maar niet te spreken over de gevolgen als je een ongeluk krijgt.

Lang in het bloed

Eén glas bier zit ongeveer 1,5 uur in je bloed. Een breezer nog langer. Drink je 10 glazen bier dan duurt het dus 15 uur voordat dit uit je lichaam is. Water, koffie of een vette hap helpen misschien tegen de kater, maar verminderen niet de hoeveelheid alcohol in je lichaam. Het is dus goed mogelijk dat je nog (veel) alcohol in je lichaam hebt als je de volgende ochtend naar je werk of sportclub moet.

Rijbewijs inleveren

Je overtreedt de wet als je onder invloed van alcohol in de auto of op je brommer stapt. Je bent dus altijd strafbaar! De gevolgen zijn niet te overzien als je een ongeluk veroorzaakt: denk aan ernstig letsel bij jezelf of een ander, je auto of brommer total loss of een hoge boete (bekeuringen kunnen oplopen tot €1000,- euro). Heb jij minder dan 5 jaar je rijbewijs? Dan ben je beginnend bestuurder en gelden voor jou zeer strenge regels. Bij overtreding zal je in veel gevallen je rijbewijs (tijdelijk) moeten inleveren.

Deze strenge regels zijn er niet voor niets. Elk jaar vallen 250 doden en 3500 zwaargewonden in het verkeer. Een kwart hiervan is jonger dan 24 jaar.

Bobteam

Bij de voorlichtingsactie in de Radstake waren naast de politie ook het Bobteam en de Peers aanwezig. Het Bobteam voorzag bij binnenkomst de Bob’s van een stempel. Bij het weggaan mochten deze jongeren blazen. De Peers zijn jongeren die andere jongeren voorlichten over de gevolgen van alcoholgebruik.

Alcoholmatigingsproject

De actie werd gehouden in het kader van het regionale project ‘Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek’. Jongeren drinken te jong, te veel en te vaak. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties, vernielingen en geweld op straat, verkeersongevallen of onveilige seks.

Het project is opgezet door de acht gemeenten in de Achterhoek in samenwerking met IrisZorg, de politie Achterhoek, justitie, NIGZ en GGD Gelre-IJssel, in overleg met vertegenwoordigers van o.a. de horeca, jeugd- en jongerenwerk, scholen en sportverenigingen. Onderzoek onder ouders laat de eerste positieve resultaten zien.

 

foto: Jan van den Heuvel.

Share