Verlichtingsacties in Noord- en Oost-Gelderland

Geplaatst op: 4 oktober 2007, 14:00

Achterhoek- Zorg dat je als verkeersdeelnemer goed gezien wordt. Door je verlichting in orde te hebben, zeker als (brom)fietser, kan je voorkomen dat je betrokken raakt bij een aanrijding. Om het aantal letselongevallen in het verkeer terug te dringen, gaat de politie Noord- en Oost-Gelderland de komende maanden dan ook extra aandacht besteden aan de verlichting van deze tweewielers.

Donkere tijden

Nu de periode aanbreekt dat het in de ochtendspits donker is wanneer volwassenen en jongeren op pad gaan naar hun werk of school, is het voor de verkeersveiligheid van groot belang dat de verlichting van hun (brom)fiets in orde is.

Dit geldt natuurlijk ook ’s avonds wanneer men naar huis gaat of voor de sporttraining, muziekles of een cursus de al dan niet gemotoriseerde tweewieler gebruikt.

Klacht

Van automobilisten is het een veel gehoorde klacht dat ze fietsers in het donker vaak niet of pas op het laatste moment zien omdat ze geen licht op hebben. Veel (jeugdige) fietsers zien het gevaar niet van het onverlicht deelnemen aan het verkeer. Zelf zien ze alles prima maar ze beseffen niet dat ze voor een ander nagenoeg onzichtbaar zijn in het donker. En dan maar te zwijgen over het zichtbaar zijn bij een hevige regenbui.

De laatste jaren is er een goede ontwikkeling waar te nemen in de kwaliteit van de fietsverlichting en de reflectie op fietsen. Zichtbaar op pad gaan, moet dus kunnen !

Boetes

De politie gaat op wisselende dagen en tijdstippen controleren. Ook tijdens de nachtelijke uren waanneer de weekendstappers op pad zijn, wordt er bekeurd en de boete voor fietsers begint al bij 20 euro. Jeugdigen onder de 16 jaar betalen de helft.

Oh ja, automobilisten controleert u uw verlichting ook eens in deze periode !

Share