Brandweer rijdt door rood

Geplaatst op: 7 november 2011, 17:36

ACHTERHOEK-De komende periode is een brandweerauto die (rustig en oplettend) door rood rijdt iets dat de burgers in de vier gemeenten van Achterhoek West (Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland en Bronckhorst) kunnen tegenkomen. De chauffeurs van de zogenaamde ‘tankautospuiten’ gaan namelijk extra trainen zodat het uiteindelijk nog veiliger wordt. 

Regelmatig zien brandweermensen dat andere weggebruikers schrikken als er een brandweerauto met sirene en lichtsignalen aan komt. De een schiet de berm in en de ander staat bovenop de rem. Om in noodsituaties toch zo snel en veilig mogelijk ter plaatse te zijn, en het daarbij voor anderen zo soepel mogelijk te laten verlopen, gaan ruim 100 chauffeurs extra in training.

Voor de brandweer behoort oefenen, trainen en opleiden tot de dagelijkse praktijk. Vaak wordt daarbij gedacht aan het oefenen in het bestrijden van brand of het trainen van hulpverleningsvaardigheden. Maar ook het snel en veilig ter plaatse komen is iets dat regelmatig moet worden geoefend. Uiteraard zijn alle chauffeurs al goed opgeleid en voldoen ze aan alle eisen die er worden gesteld aan brandweerchauffeurs. In Achterhoek West denken we echter dat het nóg veiliger kan en daar gaat de extra opleiding bij helpen. De opleiding wordt gegeven door een gespecialiseerd bedrijf.

De auto’s die bij de opleiding worden ingezet zijn zo aangepast dat de bijrijder ook beschikt over de volledige bediening. Voor de andere weggebruikers zijn ze duidelijk te herkennen aan een bord ‘Rijopleiding’ dat op de auto is aangebracht.

Share