Laatste duikoefening brandweer Gendringen

Geplaatst op: 29 oktober 2011, 19:56

GENDRINGEN -Het duikteam van de post Gendringen in het cluster Brandweer Achterhoek West heeft zaterdag 29 oktober voor het laatst geoefend in de recreatieplas Slootermeer in Etten. Hier is door de brandweer veelvuldig geoefend maar vandaag was echt de allerlaatste keer. Het was een bijeenkomst met dubbele gevoelens.  

De wagen was bekleed met een zwarte lint. De manier waarop de brandweer zijn duiktaak bij waterongevallen uitvoert, gaat namelijk veranderen. Vanaf 1 november a.s. gaat de brandweer in Achterhoek West niet meer reddend en bergend duiken maar is de taak van de brandweer veranderd in een oppervlakte- en grijpreddingstaak.Er komen in het westelijk deel van de Achterhoek drie oppervlaktereddingsteams. Zowel post Gendringen, Didam en Steenderen hebben een opgeleid team klaarstaan voor meldingen van een persoon of dier te water.

Dit team kan met reddingsmateriaal te water gaan en iemand uit het water halen, die nog aan de oppervlakte is, of net daaronder, mits zichtbaar. Twee teams zijn ook uitgerust met een boot. Verder is op iedere brandweerwagen materiaal aanwezig om een zogenaamde grijpredding uit te kunnen voeren, in water tot anderhalve meter diep. Kopje onder kan de brandweer niet meer, maar de winst zit in meer teams die sneller ter plaatse kunnen zijn. In andere delen van het land zijn al bemoedigende resultaten behaald met grijp- en oppervlaktereddingen.

Share