Geplaatst op: 7 november 2024, 17:18

Oude IJsselstreek -In de gemeente Oude IJsselstreek is afgelopen week een opvallende lokbus neergezet op verschillende locaties als onderdeel van de Week tegen Ondermijning. De bus, gevuld met vaten, jerrycans en andere attributen die worden gebruikt bij de productie van drugs, is bedoeld om inwoners bewust te maken van ondermijning in hun omgeving.
 
"Het is niet zo’n frisse bus, maar dat is ook juist de bedoeling", legt waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam uit. "Mensen spreken altijd over ondermijning in buitengebieden, maar het zit overal, midden in onze eigen dorpen. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze bus neer te zetten, zodat inwoners kunnen zien en ervaren wat ondermijning inhoudt.”
 
De lokbus heeft al op verschillende plekken gestaan en zorgt voor de nodige ophef onder de inwoners. De burgemeester legt uit dat dit precies het gewenste effect is: "Ik weet dat op de vorige locatie discussie ontstond. Dat is precies wat je wil dat een buurtbewoner zich afvraagt, ‘Ja, maar wat doet die bus hier eigenlijk? Waarom staat hij hier zo lang en wat zit erin? Wat raar…’” zegt Maasdam. “Er zitten elementen aan de bus die je laten ruiken en denken: wacht even, hier klopt iets niet. Dat is precies waar we op hopen.”
 
Inwoners die de bus tegenkomen, kunnen een QR-code scannen waarmee ze kans maken op een prijs. Hoe vaak er meldingen over de bus zijn gedaan, is niet bekend, maar de reacties en vragen zorgen volgens Maasdam al voor meer bewustwording.
 
Ondermijning samen aanpakken
Burgemeester Maasdam benadrukt het belang van samenwerking bij het bestrijden van ondermijning. "Als er iets belangrijk is, dan is het dat we samen alle signalen oppakken, in het binnen- en buitengebied. Ondermijning kunnen we alleen samen aanpakken." De reacties in de buurt laten volgens haar zien dat de bus het gesprek op gang brengt over verdachte situaties: "Waarom staat hier zoiets? Dat is precies wat je wil. Zo krijgen mensen het gevoel om verdachte zaken sneller te melden."
 
De gemeente hoopt dat de actie inwoners alert maakt op ondermijnende activiteiten en dat deze bewustwording ook na de Week tegen Ondermijning blijft leven. "Het begint met opletten en met elkaar praten, zodat we uiteindelijk samen kunnen werken aan een veilige leefomgeving", aldus Maasdam.

Foto: REGIO8

Share