Geplaatst op: 8 juli 2024, 15:32

Hummelo -De hulpdiensten zijn maandag grootschalig uitgerukt naar een pand in Hummelo omdat er op onjuiste wijze asbest werd verwijderd. Drie mannen uit Roemenië waren in opdracht van een uitzendbureau bezig, zonder de juiste voorzorgsmaatregelen.
 
De drie hadden van een uitzendbureau de opdracht gekregen om asbest bij het pand aan Het Lendebosch te verwijderen. Echter gebeurde dit niet volgens de voorschriftenen zouden ze bijvoorbeeld mondmaskers van een drogisterij hebben gebruikt. De mannen waren al enige tijd bezig op de locatie voor de hulpdiensten ter plaatse kwamen. De drie Roemenen zijn ontsmet door de brandweer, dit geldt ook voor agenten die het pand hebben betreden.
 
Na de vondst werd de zogenaamde 'asbestprocedure' in gang gezet. Hierdoor werd er snel opgeschaald door de hulpdiensten. Er is ook een politiehelikopter ingeschakeld om van boven de situatie in het pand in Hummelo te schetsen.
 
Tien personen
De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat tien personen mogelijk met de asbest in aanraking zijn gekomen. Het gaat om vier politiemensen, twee personen die actief waren voor de gemeente en vier mensen die in opdracht van de aannemer daar waren. Ter plaatse is een douche opgebouwd, waar deze personen worden ontsmet.
 
Asbestresten in sloot
Er zijn ook asbestresten gevonden in een naastgelegen sloot. Deze zijn bij de werkzaamheden verwijderd en in de sloot gedumpt. Deze resten moeten verwijderd worden door deskundigen van de gemeente. Ook zouden er verschillende materialen verbrand zijn in een container op het terrein, waaronder kleding. De arbeidsinspectie en gemeente doen onderzoek naar het verloop van de sloopwerkzaamheden.

Share