Geplaatst op: 8 juli 2024, 10:28

Borculo -Tegen een dertigjarige verdachte is vrijdag vijftien jaar cel geëist voor de doodslag op Wico van Leeuwen en het wegmaken van het lichaam. De toen 48-jarige Wico, uit Borculo, is sinds mei 2022 vermist, toen hij verdween terwijl hij op weg was naar de verdachte.
 
Wico, vader van twee kinderen, werd in juli 2022 als vermist opgegeven. Meerdere zoektochten volgden, waarna werd besloten om de recherche aan de zaak te koppelen. Hoewel zijn lichaam niet is gevonden, stelt het Openbaar Ministerie (OM) op basis van het dossier vast dat Wico door een misdrijf is overleden en dat de dertigjarige verdachte daarbij betrokken is geweest. Dat is niet alleen omdat verdachte dat zelf heeft verteld. Voor dat scenario bevat het dossier ook ondersteunend bewijs, waaronder bloedsporen van Wico.
 
Belangrijk in de zaak is de verklaring van een ex-vriendin van de verdachte. Op 17 mei 2022 zou een bestaand conflict uit de hand zijn gelopen. “De verdachte heeft het slachtoffer uit bed gesleurd, van de trap geslagen en zijn keel doorgesneden”, meldt het Openbaar Ministerie. “De gedetailleerde verklaringen van de vriendin over de gebeurtenissen vinden bevestiging in objectief verkregen bewijs. Zo zijn er in de woning, met name op en rond de trap, bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen.”
 
Waar is het lichaam?
Ondanks alle inzet, is het lichaam van Wico niet gevonden. De verdachte heeft daarover uiteenlopende verklaringen gegeven. “Tegen zijn ex-vriendin heeft hij verteld dat hij het slachtoffer in een vat heeft gestopt, dit vat met een steekkar op een fietskar heeft gezet, richting Duitsland is gefietst en het vat daar heeft verbrand”, meldt het OM. Tegen de politie gaf de verdachte een andere lezing, waarbij anderen het lichaam zouden hebben weggebracht.
 
De rechtbank doet in augustus uitspraak in de zaak.

Share