Geplaatst op: 21 mei 2024, 14:33

Doetinchem -De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Gaanderen tot de maximale taakstraf van 240 uur. Daarbij krijgt de man een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar, met een proeftijd van 2 jaar. De man veroorzaakte op 7 augustus 2023 een verkeersongeval op de kruising van de Gaanderenseweg en de Nieuwe Sluisweg bij Doetinchem. Meerdere personen raakten door het ongeval gewond en 1 persoon overleed aan zijn verwondingen.
 
De man reed in de richting van Gaanderen zijn auto achter een Trabant. De Trabant wilde rechts afslaan en de Nieuwe Sluisweg inrijden. Daarom remde de Trabantbestuurder af en gaf richting aan. De man remde niet op tijd, week uit naar rechts en botste met de linker voorzijde tegen de rechterzijde van de Trabant. De auto van de man uit Gaanderen duwde de Trabant vervolgens voort richting het fietspad.
 
De voertuigen botsten tegen 2 voetgangers en een fietser aan die op het fietspad met elkaar stonden te praten. Een mannelijke voetganger overleed de dag na het ongeval aan zijn verwondingen. Een vrouw, de partner van de mannelijke voetganger, raakte zwaargewond waarvoor zij tijdelijk werd opgenomen in een revalidatiekliniek. Een 3e slachtoffer liep een scheurtje in zijn enkel op.
 
Goed opletten in verkeer
In zijn algemeenheid geldt dat iedere weggebruiker goed moet opletten in het verkeer en zich zodanig moet gedragen dat andere verkeersdeelnemers geen gevaar lopen. De man kende de Gaanderenseweg goed. Desondanks miste hij bij het naderen van de kruising bij de Nieuwe Sluisweg het afremmen en het richting aangeven van de Trabant. De rechtbank kwalificeert dit als aanmerkelijk onoplettend rijgedrag in de zin van de Wegenverkeerswet. Het is dus aan de schuld van de man te wijten dat het ongeluk kon gebeuren.
 
​Schuldbewust
De rechtbank legt een taakstraf van 240 uur op aan de man. De jeugdige leeftijd van de man, in combinatie met zijn blanco strafblad en het feit dat hij zich schuldbewust toont maakt dat de man zijn rijbewijs niet hoeft in te leveren. Als hij in de proeftijd van 2 jaar een strafbaar feit begaat, loopt hij het risico zijn rijbewijs alsnog 1 jaar kwijt te raken.
 
Lees ook: https://www.112achterhoek-nieuws.nl/article/26821-twee-voetgangers-en-een-fietser-zwaargewond-doetinchem-

Share