Geplaatst op: 3 april 2024, 10:07

Westendorp -Een 21-jarige man heeft volgens de rechter schuld aan het noodlottige ongeval in Westendorp waarbij een zeventienjarig meisje en een zestienjarige jongen om het leven kwamen en een zeventienjarige jongen ernstig gewond raakte. Hij zat achter het stuur toen het viertal crashte op de Smoddedijk en is nu veroordeeld tot een celstraf.
 
Het ongeval gebeurde vorig jaar, op zaterdagavond 11 februari. Het zeventienjarige meisje uit Doetinchem en de zestienjarige jongen uit Aalten kwamen om het leven nadat de bestuurder op hoge snelheid tegen een boom botste. “De foto’s en sporen na het ongeval geven een huiveringwekkend beeld van de impact die het ongeval heeft gehad”, meldt de Rechtbank Gelderland in de uitspraak. “Het gaat om een zeer ernstig feit met onomkeerbare gevolgen. Het leed en gemis moet voor de nabestaanden en vrienden enorm zijn. Geen enkele straf zal dit verdriet voor hen kunnen verzachten. Dit hebben zij ter zitting treffend verwoord in hun verklaringen.”
 
Het noodlottige ongeval zorgde voor een schokgolf in de omgeving. Op de plek zelf ontstond een ware bloemenzee. Op het Graafschap College werd een condoleanceplek ingericht. De rechter vindt dat de 21-jarige bestuurder roekeloos rijgedrag vertoonde en daarmee het ongeval heeft veroorzaakt. Hij reed met een snelheid van tussen de 118 en 133 kilometer per uur, fors hoger dan de geldende maximumsnelheid van zestig kilometer per uur op de Smoddedijk.
 
Celstraf en rijontzegging
De 21-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het voorwaardelijke deel moet zorgen dat de veroordeelde niet opnieuw in de fout gaat. Ook mag de bestuurder de komende vier jaar niet autorijden, hij heeft een rijontzegging opgelegd gekregen. Daarnaast krijgt de andere inzittende, de zeventienjarige die ernstig gewond raakte, een schadevergoeding.
 
 

Share