Geplaatst op: 22 maart 2024, 15:48

’s Heerenberg/ Zeddam- Wat een mooie zondagochtend had moeten worden, eindigde in september vorig jaar in een drama: een man en vrouw uit 's Heerenberg werden tijdens een motorrit rond hun woonplaats aangereden door een automobilist, die niet stopte en hen aan hun lot overliet. Deze donderdag verscheen de 24-jarige verdachte voor de rechter.
 
De motorrijder (67) overleed aan zijn verwondingen, zijn vrouw (62) - die achterop zat- raakte zwaargewond. De automobilist wordt verdacht van het veroorzaken van het ongeval met dodelijke afloop en het achterlaten van de slachtoffers in hulpeloze toestand.
 
De BMW-rijder ging er eerder vandoor toen agenten van de Koninklijke Marechaussee hem wilden controleren. Ze zetten de achtervolging in, maar raakten de wagen kwijt omdat die veel te hard reed. De agenten stuitten daarna op een rij auto's, die remden voor de aangereden motor op de weg. Getuigen zagen de BMW "als een idioot" rijden en levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres maken. Volgens één van hen probeerde de wagen de motor van de slachtoffers rechts in te halen en week plotseling uit naar links.
 
Partner overleden motorrijder
De Poolse verdachte reed 5 seconden voor de aanrijding 171 kilometer per uur en botste met 70 kilometer per uur op de motor, blijkt uit onderzoek. De man, die geen rijbewijs heeft, reed daarna volgens de aanklager over het slachtoffer heen, gaf weer gas en ging er vandoor. De wagen botste kort daarna tegen een boom. De politie hield twee inzittenden aan, de bestuurder van de wagen was spoorloos. Hij werd twee dagen later in het Duitse Kleef opgepakt.
 
Rondvliegende brokstukken
"3 september 2023. Een datum die ik nooit zal vergeten. Een mooie zondagochtend, eerst even tanken en dan samen een motorrit maken. Maar dan opeens rondvliegende brokstukken en hij en ik liggen op de grond. Ik zie hem liggen, maar hij reageert niet. We worden allebei naar een ander ziekenhuis gebracht. Later krijg ik te horen dat hij overleden is. De week erna heb ik in een waas doorgebracht in het ziekenhuis", zei het slachtoffer donderdag bij de rechtszitting.
 
Zoon overleden motorrijder
"Mijn leven is verwoest doordat je zo snel gereden hebt. Een aanslag op ons leven, je had een moordwapen onder je kont. Ik moet alleen verder. Ik heb forse schade aan mijn knieën en gebruik veel medicatie. Ik kon niet voor onze twee honden zorgen en heb een nieuw baasje moeten zoeken", aldus de 's Heerenbergse. De vrouw heeft overal hulp bij nodig en moet verhuizen, onder andere omdat ze de trap in huis niet op kan. Ze loopt nog steeds met een rollator en kan niet meer werken als taxichauffeur.
 
'Zoveel kapotgemaakt'
De verdachte zei dat het hem spijt. Hij reed door, omdat hij in paniek zou zijn geraakt en nog zes maanden celstraf had openstaan. "Je dacht alleen aan jezelf. Jij hebt zoveel kapotgemaakt", zei haar dochter op de zitting. "Onze familie is niet meer compleet. We zijn getraumatiseerd. Het doet nog steeds pijn dat ik niets meer met mijn vader kan delen", aldus een zoon. De officier van justitie eist drie jaar gevangenisstraf en vier jaar rijontzegging. De bestuurder heeft volgens hem roekeloos gereden en levens van andere weggebruikers in de waagschaal gesteld.
 
De uitspraak is op 4 april .
 
Lees ook; https://www.112achterhoek-nieuws.nl/article/26868-automobilist-slaat-op-de-vlucht-na-ernstig-ongeval-bij-zeddam-

Share