Geplaatst op: 13 maart 2024, 13:42

Drempt -De toenmalige eigenaren van een schuur aan de Zomerweg in Drempt, waar bijna vier jaar geleden een drugslab werd gevonden, moeten bijna vier ton betalen voor het schoonmaken van de grond. De Raad van State heeft de bezwaren woensdag van tafel geveegd.
 
Volgens het echtpaar, dat de schuur had verhuurd, was niet duidelijk dat er harddrugs werd geproduceerd op enkele meters van hun woonhuis. Zij verklaarden bij de Raad van State dat ze de schuur verhuurden als opslag, onder meer voor bouwmateriaal. Toch is er drugs geproduceerd, waarbij afvalstoffen door de 'koks' op het terrein werden gedumpt. Daardoor is de grond vervuild geraakt, met een schoonmaakrekening van bijna 400.000 euro als gevolg. Bronckhorst legde bestuursdwang op om deze rekening bij de eigenaren neer te leggen, maar daar was het echtpaar het niet mee eens, ook omdat ze geen verdachten waren in de strafzaak.
 
De Raad van State oordeelt echter dat de toenmalig eigenaren, inmiddels heeft de gemeente beslag laten leggen op de grond, wél opdraaien voor de kosten. Het echtpaar stelt dat bij drugsdumpingen in weilanden de kosten ook niet verhaald worden op de eigenaar van die grond, maar de hoogste bestuursrechter vindt dit niet vergelijkbaar. Het echtpaar had namelijk zelf toestemming gegeven aan derden om de schuur te gebruiken, en is dus eindverantwoordelijk. Daarnaast stelt de Raad van State dat de eigenaren meer hadden moeten doen om op de hoogte te zijn wat er in de schuur gebeurde.
 
Financiën
De Raad van State stelt ook dat de benarde financiële situatie van het echtpaar niet meegenomen kan worden in het besluit. Mede omdat de gemeente Bronckhorst mee wil helpen aan een betalingsregeling. Daarnaast stellen zij dat de Omgevingsdienst Achterhoek het echtpaar tegemoet is gekomen door de inzet van hun medewerkers in 2020 en 2021 niet te verhalen. Het echtpaar moet alsnog 399.367 euro betalen.
 
Lees ook: https://www.112achterhoek-nieuws.nl/article/25180-arrestaties-in-onderzoek-drugslab-in-drempt

Share