Geplaatst op: 6 februari 2024, 10:30

Gaanderen -Wie vermoordde in 1970 de 12-jarige Rinie Wielheesen? Het is vandaag precies 54 jaar geleden dat ze werd vermoord in het buitengebied van Gaanderen. De dader is nooit gepakt. Vrijwilligers van Onderzoeksbureau Cold Cases Culemborg, die zich bezighouden met oude onopgeloste moordzaken, doet onderzoek naar deze zaak. Het team wil nog één poging doen om de moord op te lossen.
 
Het is een koude en donkere winteravond als Rinie Wielheesen, op 5 februari 1970, terugfietst van haar gymles naar huis. De boerderij waar Rinie woont ligt net buiten het dorp Gaanderen aan de Kloosterlaan. Op nog geen honderd meter van haar huis wordt ze met fiets en al de bosjes ingesleurd. Het jonge meisje wordt door de dader met haar eigen sjaal gewurgd en bruut verkracht. Nadat Rinie niet op tijd was thuis gekomen, begon haar vader een zoektocht en alarmeerde de politie. Al vrij snel werd het levenloze lichaam van Rinie in de bosjes, enkele honderden meters van haar huis, aangetroffen. De recherche startte een groot onderzoek op, maar de dader werd nooit gepakt.
 
Uiterste poging
"We willen dit jaar een uiterste poging doen om de zaak op te lossen", zegt Arjan Pothuizen van Old Cold Cases Culemborg. De vrijwilligersgroep heeft goed contact met de zus van Rinie die heeft gevraagd om rust in de zaak. "Wij hopen dat de dader alsnog via ons of met de nabestaanden contact opneemt. Dat ze erachter komen wat er is gebeurd."
 
Afgelopen zomer kwam er een nieuwe ontwikkeling in de zaak. Op het graf van Rinie werd een zilverkleurig hartje aangetroffen met daarin een klein berichtje. 'Ik ben je nooit vergeten en velen met je. Eindelijk, jou moordenaar is gevonden. Heb vrede, vaarwel'. "Het werd ondertekend met de naam Frans K.", zegt Pothuizen. "Vandaar dat we de publiciteit hebben gezocht en geprobeerd hebben om in contact te komen met Frans K. "
 
Het onderzoeksbureau heeft Frans K. op meerdere manieren benaderd, maar tot op heden blijft een reactie uit. "We hopen dat hij alsnog contact met ons legt, zodat we hem kunnen vragen waarom hij denkt dat de moord is opgelost", zegt Pothuizen. "Daarbij hoeft hij niet bang te zijn, de privacy is gegarandeerd."
 
Nieuwe aanknopingspunten
Uit nieuw onderzoek van de vrijwilligers blijkt dat bij de gymzaal waar Rinie gymles had, ten tijde dat ze de gymzaal verliet, een groepje wat oudere jongens rondhing. "Wij willen heel graag weten wie deze jongens zijn en of ze mogelijk hebben gezien dat iemand achter Rinie is aangefietst", aldus Pothuizen.
 
Ook komt het onderzoeksbureau graag in contact met personen die destijds betrokken zijn geweest bij het onderzoek in de moordzaak. "Als politieambtenaar, als getuige, als verdachte of vanuit het buurtonderzoek", zegt Pothuizen. "Alle mededelingen kunnen waardevol zijn. We horen graag wat er destijds speelde aan mogelijkheden die niet in de publiciteit zijn gekomen."
 
'Nu of nooit
'Of de dader zich gaat melden, of de moord wordt opgelost en het boek kan worden gesloten, blijft lastig te zeggen volgens Pothuizen. "Alle sporen uit die tijd, zoals kleding en DNA-materiaal, zijn vernietigd."
 
"Alleen als diegene die de sleutel hebben tot informatie gaan praten, is deze moord nog op te lossen. We doen echt een beroep op mensen die daderkennis hebben. Het is nu of nooit."

Share