Geplaatst op: 19 januari 2024, 16:38

Loerbeek/ Sinderen -De grond aan de Lage Eltenseweg in Loerbeek en de Wissinklaan in Sinderen zijn verontreinigd door het drugsafval dat daar is achtergelaten. De gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek draaien vermoedelijk op voor de kosten van de bodemsanering.
 
"Het bodemonderzoek heeft aangetoond dat er een verontreiniging door lekkage aanwezig is op deze locatie", laat een woordvoerder van de gemeente Oude IJsselstreek weten. "Er is aceton en methanol aangetroffen." De stoffen, in totaal ongeveer 1.400 liter, zijn vermoedelijk afkomstig van de productie van XTC. Eerder vermoedde de gemeente nog dat er geen lekkage was, maar na het bodemonderzoek blijkt er toch sprake te zijn van vervuiling.
 
Ook aan de Lage Eltenseweg in het buitengebied van Loerbeek is de grond verontreinigd geraakt, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Montferland. Ook hier is sprake van een verhoogde concentratie aceton en methanol in de bodem. Beide stoffen komen vrij bij de productie van XTC.
 
Maandag opruimen
In Sinderen volgen maandag in opdracht van Oude IJsselstreek opruimwerkzaamheden. "De locatie wordt door een gespecialiseerd bureau gesaneerd", meldt de gemeentelijke woordvoerder. De Wissinklaan wordt daarom afgesloten. Het is nog onbekend hoeveel het beide gemeentes gaat kosten om de bodem te reinigen. Bij een eerdere dump in Varsseveld schatte de burgemeester de kosten voor de gemeente tussen de 25.000 en 35.000 euro.
 
Donkere Ford
Naast de dumpingen in Loerbeek en Sinderen, werd er in dezelfde week ook drugsafval achtergelaten in de Duitse grensplaats Elten en Pannerden. De politie vermoedt een connectie tussen de zaken en heeft ook een concreet aanknopingspunt. Er wordt gezocht naar een donkere Ford-auto met drie-assige aanhanger, die onder meer in Loerbeek werd gezien.
 

Share