Geplaatst op: 9 januari 2024, 10:15

Sinderen -Oude IJsselstreek heeft duidelijkheid gegeven over de drugsdump in het buitengebied van Sinderen. Er blijkt ongeveer 1.400 liter aan afvalstoffen te zijn gevonden die vrijkomen bij de productie van synthetische drugs, vermoedelijk was er geen sprake van een lekkage.
 
Aan de Wissinklaan in het buitengebied werden vorige week woensdagavond zeventig jerrycans met drugsafval gedumpt. Naar nu blijkt gaat het dus om ongeveer 1.400 liter aan afvalstoffen, volgens de gemeente voornamelijk aceton. Dat is een stof die vrijkomt bij de productie van XTC, een synthetische drug. De stoffen zijn na de vondst overgebracht naar Rotterdam voor vernietiging.
 
Oude IJsselstreek heeft nog geen definitieve duidelijkheid over bodemverontreiniging. “Er is bij het aantreffen van de jerrycans geen of geen noemenswaardige lekkage geconstateerd”, meldt een woordvoerder. “Voor de zekerheid is een bodemonderzoek ingesteld. De resultaten daarvan zijn op dit moment nog niet bekend.”
 
Andere dumpingen
In dezelfde week werd ook in Loerbeek, de Duitse grensplaats Elten en in Pannerden dumpingen gedaan. “In alle gevallen vermoeden we dat het gaat om drugsafval”, meldt een politiewoordvoerder. “Of dit met elkaar te maken heeft is een vraag die wij onszelf uiteraard ook stellen, maar ook hiervoor is het te vroeg dat met zekerheid te kunnen stellen.”
 
Loerbeek
De drugsdump aan de Lage Eltenseweg in Loerbeek werd donderdagavond ontdekt. Daar ging het om ongeveer tachtig jerrycans met stoffen die vermoedelijk afkomstig waren van de productie van drugs. Uitsluitsel heeft de gemeente Montferland nog niet. Ook wordt er op het gemeentehuis in Didam nog gewacht op de uitslagen van het bodemonderzoek.

Share