Geplaatst op: 16 oktober 2023, 12:42

Doetinchem -Lokale politieke partijen en de Fietsersbond willen dat er op korte termijn een einde komt aan de 'levensgevaarlijke' rotondes in Doetinchem. Vrijdagochtend werd de veertienjarige Joëlle uit Wehl aangereden op de rotonde bij het Zaagmolenpad terwijl ze op weg was naar school, terwijl er al langer zorgen zijn over de verkeerssituatie.
 
Na het tragische ongeval laait de discussie over gevaarlijke rotondes weer op. Al langer wordt gewaarschuwd voor ongelukken en bijna-ongelukken, onder meer de Fietsersbond. “Ik houd m’n hart weleens vast”, zegt omwonende Jan Wanroij bij Omroep Gelderland. “De automobilisten rijden gewoon door terwijl er fietsers aan komen.” Er zijn meer plekken in Doetinchem waar het rammelt, vindt Maarten op de Weegh, zoals op de rotonde tussen de Havenstraat en de Bedrijvenweg. De fractievoorzitter van PvdA Doetinchem stelt schriftelijke vragen: “Het is tijd voor actie. Het college is heel lang onderzoek aan het doen. Dat duurt maar voort. Nu moet er wat veranderen.”
 
De Fietsersbond voert in Doetinchem al jaren actie voor meer veiligheid op rotondes. Mede daardoor zijn aanpassingen gedaan. Zo is een andere rotonde aan de Energieweg, bij het bedrijventerrein aan de kruising met de Mercuriusweg, deels afgesloten. Ook zijn er borden geplaatst die moeten waarschuwen voor fietsers en pijlen op de weg. In het verleden is het fietspad zelfs verlegd om de veiligheid voor fietsers te vergroten. “Maar dit alles heeft niet kunnen voorkomen dat er nu opnieuw een ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden”, aldus Marjolein Faber van de lokale SP. “Waarbij dit keer een veertienjarig meisje is overleden.”
 
Verkeerslichten in plaats van rotonde
De SP vindt dat de rotonde aan het Zaagmolenpad-Energieweg moet plaatsmaken voor een kruispunt met verkeerslichten. De partij dient een motie in. Ook moet de veiligheid van andere rotondes worden bekeken. “Na eerdere ongelukken is er onvoldoende door het college gedaan om herhaling te voorkomen”, staat in een schriftelijke verklaring. De gemeente zelf liet vrijdag via een woordvoerder weten eerst het politieonderzoek af te wachten voor er conclusies worden getrokken.
 
Landbouwsluis
Enkele maanden geleden luidde de huidig voorzitter van de Fietsersbond, Piet Koning, ook al de noodklok. Mede door de landbouwsluis tussen Laag-Keppel en Wehl zou het drukker zijn op de Energieweg. Zijn organisatie heeft ook bij de provincie, de opdrachtgever van de proef, hun zorgen kenbaar gemaakt. "De provincie heeft gezegd dat ze er met hun evaluatie aandacht aan besteden", geeft Koning aan. "Dit is wel een hoofdroute, ook voor fietsers en er zijn twee rotondes en die worden vaak gevaarlijk gevonden door automobilisten en fietsers."
 
Foto: REGIO8

Share