Geplaatst op: 19 mei 2023, 22:49

Silvolde -Een hond is vrijdagavond om het leven gekomen bij een brand in een tussenwoning aan de Kwartelstraat in Silvolde. De brand sloeg door naar een aangelegen woning. Twee woningen zijn onbewoonbaar, maar ook de andere buren in het rijtje worden tijdelijk elders opgevangen.
 
De brandweer heeft de hond in een bench naar buiten gebracht. In eerste instantie werd gedacht dat het dier het niet had overleefd, maar de viervoeter bleek toch nog te ademen. Het dier werd gereanimeerd en kreeg zuurstof toegediend door ambulancemedewerkers. De hond liep daarna met wat hulp over het gras voor de woning, maar zakte later toch weer door zijn pootjes. ,,Het leek erop dat hij het zou redden maar ze hebben hem toch moeten laten inslapen”, zegt de officier van dienst van de politie.
 
Buurman Elco Beerntsen kwam gelijk in actie toen de brand werd ontdekt. Mij vriendin was de kat aan het zoeken toen mijn vriendin zei dat er rook bij de buren naar buiten kwam. Wij hebben ons geen moment bedacht en zijn erheen gerend. Eerst hebben we de buurman uit de woning gehaald, die was de fotoalbums al aan het bij elkaar zoeken. Die hebben we bij de arm gepakt en meegenomen. Daarna bij de woning zelf waar de brand was.” We hebben alles dat we konden vinden gepakt om het raam in te slaan", vertelt Beerntsen. Want we hoorden dat er een vrouw en hond binnen zaten.
 
We hebben het raam van de deur ingetikt en water naar binnen gegooid. Toen zagen we de hond zitten. Helaas konden we niet maar binnen, want de vlammen waren al te heet en ik stond op blote voeten. Je doet wat je kan voor de buurt, we hebben ons daarom geen moment bedacht. Ook bij de naastgelegen woning komt rook uit het dak. De brandweer heeft van binnenuit het dakraam ingeslagen. Omdat er veel rook vrijkwam schaalde de brandweer op naar middelbrand.
 
Jan Buil is de bewoner van de naastgelegen woning. Hij zit met verloren blik vanaf een bankje te kijken naar zijn huis. Ik heb altijd angst gehad dat dit een keer zou gebeuren. De hele woning is, op de buitenmuren na van hout. Dit was mijn grootste vrees, dat er brand zou uitbreken. Dan is er geen houden aan, dat is nu wel gebleken. Buil werd door omstanders gewaarschuwd. Mensen drukten de bel steeds in. Ik dacht, wat is er loos. Tot ik om de hoek keek, toen wist ik genoeg. Hij probeerde nog om alle fotoalbums en belangrijke papieren te redden. Maar het ging zo snel, dat is niet gelukt. Ik heb alleen de kleren die ik aan heb en mijn telefoon. De rest is afwachten.”
 
er raakte niemand gewond. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

Share