Geplaatst op: 16 mei 2023, 14:25

Eibergen- Een 51-jarige vrouw uit Eibergen bekende vandaag voor de rechtbank in Zutphen haar huurwoning aan de Needseweg in brand te hebben gestoken. Ze hoorde 2,5 jaar cel tegen zich eisen, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Bovendien moet de vrouw als het aan de officier van justitie ligt verplicht worden opgenomen in een kliniek voor behandeling van haar alcoholverslaving en psychiatrische problemen.
 
Op 2 februari rukte de brandweer met meerdere voertuigen uit om het vuur te blussen. De vrouw stak met een kaars de gordijnen van haar woning in brand, waarna de vlammen razendsnel om zich heen sloegen. Via WhatsApp deed ze haar ex man live verslag van de brandstichting. "Alles gaat in de hens en ik erbij", verstuurde ze onder andere. Ook stuurde ze een foto van het brandende gordijn. "Brand goed", appte ze erbij.
 
Toen de brand zich verspreidde, vluchtte de vrouw zonder haar buren te waarschuwen. "In drie seconden stond het gordijn in de fik", vertelde ze de rechter. "Ik kon geen kant uit qua water. Ik dacht maar aan een ding, dat was vluchten. Ik ben in mijn brommobiel gestapt met mijn hond." Later werd zij door de politie aangehouden.
 
De officier van justitie rekent de vrouw zwaar aan dat ze de buren niet heeft gewaarschuwd. "De brand was levensgevaarlijk", zei de officier van justitie. "En daar was zij zich van bewust. Want zij heeft de keus gemaakt door zelf te vluchten en daarbij haar hond in veiligheid te brengen. Maar zij bekommerde zich geen moment om de mensen die in de twee onder een kap naast haar wonen."
 
De buren werden uiteindelijk gered door haar ex-man die, gealarmeerd door de appjes, poolshoogte kwam nemen. De vrouw zegt zelf zich niets meer van het voorval te kunnen herinneren door de drank. De vrouw slikt al 25 jaar antidepressiva. Ze had die dag een afspraak met de arts over slecht werkende medicijnen. "Met drie kwartier stond ik buiten met niks. Daarna ben ik gaan drinken."
 
Bij de politie verklaarde ze de boel in brand te hebben gestoken, omdat ze boos was op haar huisbaas. Die zou gebreken aan de woning niet willen herstellen. De vrouw had te horen gekregen dat ze de woning per 1 april moest verlaten. "Dit is nooit mijn bedoeling geweest. ik begrijp het niet. Het is gewoon heel dom", vertelde ze de rechter in tranen.
 
Uit het rapport van de reclassering blijkt dat bij de vrouw borderline is geconstateerd. Er kan een verband zijn tussen haar stoornis, het overmatige alcoholgebruik en de brandstichting, aldus de reclassering. Ze kan heel impulsief handelen en emoties niet onder controle houden.
 
De advocaat van de vrouw betoogde dan ook dat ze niet langer de gevangenis in moet, maar behandeld moet worden. "Ze heeft er heel veel spijt van en neemt haar verantwoordelijkheid. Alles is gebeurd onder psychische problematiek."
 
De officier houdt daar te weinig rekening mee, aldus de advocaat. "Ze kan terecht in een kliniek. Die hulp moet zo snel mogelijk op gang komen. Daar is de maatschappij meer bij gebaat. Zij moet gewoon geholpen worden in het belang van mijn cliënt als de maatschappij."

 
Lees ook: https://www.112achterhoek-nieuws.nl/article/26400-bewoonster-51-aangehouden-voor-mogelijke-brandstichting-in-eigen-woning-in-eibergen-

Share