Geplaatst op: 12 mei 2023, 09:15

Vareeseveld - Tientallen koeien zijn in de nacht van donderdag op vrijdag losgebroken en aan de wandel gegaan in Varsseveld. Ze hebben zich verspreid op begraafplaats Rentinkkamp, bij een rusthuis, in een woonwijk en zelfs op de provinciale weg N18.
 
In totaal braken 32 koeien los. Een deel van hen is alweer gevangen en ingeladen, om huiswaarts te gaan. Op veel koeien wordt echter nog jacht gemaakt en van vijf is nog totaal onbekend waar ze uithangen. De dieren staan normaalgesproken op de Smoddedijk in Westendorp, nabij Varsseveld. Hoe de dieren zijn losgebroken, is nog niet bekend. Ze zijn richting Varsseveld gelopen en hebben een behoorlijke wandeling' gemaakt.
 
De politie en de boer zijn druk doende alle koeien te lokaliseren en te vangen. Ze krijgen daarbij hulp van omstanders, die doorgeven waar de dieren gezien zijn. De verwachting is dat het nog even zal duren voor alle dieren weer ingeladen zijn.
 
Politieagent Toon Ruiken zegt dat zo'n zestien van zijn collega's deze ochtend bezig zijn de koeien te vangen en in te laden. "Het is weer eens wat anders dan anders", aldus Ruiken. "We krijgen meldingen binnen dat ze gezien zijn in zowel de bebouwde kom als het buitengebied."
 
Ook langs de N18
"In totaal hebben we tien locaties in beeld waar ze lopen, waaronder langs de N18. Dat is een heel drukke provinciale weg, dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Gelukkig zijn de collega's daar bezig de koeien in te sluiten. Ze zijn nog niet bij de A18 gesignaleerd. We kijken op dit moment hoe we de dieren veilig gefaseerd kunnen vangen en inladen", aldus Ruiken, die de hoop uitspreekt dat aan het einde van de ochtend alle koeien weer terug zijn.

Share