Geplaatst op: 18 april 2023, 12:08

Varsseveld -Een week na de vondst van drugsafval in natuurgebied Het Zwarte Veen in Varsseveld heeft de gemeente Oude IJsselstreek het bodemonderzoek afgerond. In de ruim dertig kuub afgegraven grond zijn onder meer alcoholen, aceton en oliën aangetroffen. "Dit is echt funest voor de natuur", aldus burgemeester Otwin van Dijk.
 
Van Dijk windt zich echt op over de situatie: "Wat bezielt je joh om dit in de natuur te storten? Daar ben ik echt pislink over." De gemeente is juist in dit stukje natuur bezig om te zorgen dat de flora en fauna zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Ondanks de flinke schade aan de omgeving is de volksgezondheid niet in gevaar geweest. "Maar de gezondheid van de dieren wel, zo hebben we de plas naast de weg leeg moeten pompen", zegt Van Dijk.
 
Het drugsafval werd een week geleden gevonden door medewerkers van de omgevingsdienst. Van Dijk: "Die waren goed op hun hoede, het afval was namelijk niet te zien. We kennen drugsafval van de blauwe vaten, maar hier heeft een of ander onverlaat gewoon het kraantje opengezet en het de natuur in laten lopen."
 
Extra kosten
Uit de bodemonderzoeken bleek dat het afval zich redelijk geconcentreerd heeft op één plek. Toch moet er nog extra grond worden afgegraven. De burgemeester baalt hiervan, zeker omdat dit ook de nodige kosten met zich meebrengt. "Het is echt een flinke hap uit het budget van ons allemaal. Het kost nu al zo'n 25 tot 35 duizend Euro, en dan zijn we er nog niet. Dat is gewoon zonde van het geld."

Share