Geplaatst op: 11 januari 2023, 17:55

Didam -De vondst van een drugslab in de Endepoelstraat zorgt voor verbazing bij andere ondernemers op het bedrijventerrein in Didam. Naast de unit waar het drugslab is aangetroffen, is de politie ook bij het bedrijf van Maarten naar binnengegaan, die ook in het verzamelgebouw zit.
 
"Ik kwam hier gisteren (dinsdag, red.) aan omdat ik aan het werk wilde, toen zag ik dat mijn vooruit kapot was en ik niet naar binnen mocht, dus dat was wel even schrikken”, vertelt ondernemer Maarten, die niet met zijn achternaam genoemd wil worden. Zijn bedrijf zit in hetzelfde gebouw als waar het drugslab is gevonden. “Aan de rechterkant is er wat gevonden en aan de linkerkant zit ik met mijn bedrijf. Mijn voordeur en tussendeur zijn kapot door de inval.” In een van de andere units binnen het verzamelgebouw werd het drugslab gevonden. Er was op dat moment niemand in de unit aanwezig.
 
Of, welke en hoeveel drugs er is geproduceerd is nog niet bekend. De recherche heeft het onderzoek inmiddels overgenomen. Andere ondernemers geven aan niks mee te hebben gekregen van de criminele activiteiten in het bedrijfsverzamelgebouw. “We hebben er niks van gemerkt”, geeft Piet aan, die zelf ook een bedrijf heeft in de straat en eveneens niet met zijn achternaam wil worden genoemd. “Het was altijd rustig, we hebben niks geroken en niks gezien, dus helaas. Het is wel apart dat het hele politiecorps hier op de stoep staat.”
 
Eerdere vondst
Aan de Endepoelstraat werd in 2020 ook al een drugslab ontdekt. In mei werden in opdracht van burgemeester Harry de Vries van Montferland nog een aantal panden op het bedrijventerrein doorzocht. Toch is het volgens de ondernemers niet een probleem dat zich alleen in Didam afspeelt. "Het gebeurt in heel Nederland, overal zitten ze met labs. Maar het is wel zorgelijk natuurlijk”, vertelt Piet.
 
'Ondermijning voorkomen'
Ook burgemeester Harry de Vries is geschrokken van de vondst van het drugslab. "Het is goed dat de politie dit drugslab heeft gevonden en dat het nu opgeruimd wordt", vertelt De Vries. "Ondermijning en daarmee georganiseerde criminaliteit willen we voorkomen en terugdringen. Wij blijven als gemeente, samen met politie en andere instanties, ons inzetten om drugspanden en andere vormen van ondermijning op te sporen en aan te pakken."
 
Opgave voor de toekomst
De burgemeester geeft aan dat het zorgelijk is dat ondermijnende praktijken ook in Montferland aanwezig zijn en eerder meer dan minder worden. "Het is een belangrijke opgave, ook voor onze gemeente. Verder wachten we nu eerst het politierapport af."

Share