Geplaatst op: 1 juli 2022, 12:44

Zeddam – Een vrachtwagen die geladen is met een gevaarlijke stof is vrijdagochtend vast komen te zitten op een heuvel bij Hotel Montferland in Zeddam. De wagen kon niet meer voor- of achteruit en dreigde te kantelen.
 
De brandweer werd rond 11.00 uur gealarmeerd over de vrachtwagen die op kantelen stond op de oprijlaan van Hotel Montferland. Het voertuig, met een buitenlands kenteken, kwam vast te zitten in de berm. “De vrachtwagencombinatie moest bij de waterzuivering zijn, maar de chauffeur is niet plaatselijk bekend en heeft zijn navigatie gevolgd”, vertelt woordvoerder Marijke van Dijk van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). “De chauffeur is hier de berg opgereden. Die is vrij steil, dus hij is de grip verloren en de combinatie is naar achter gegleden van de weg af.” In de vrachtwagen zit een gevaarlijke, bijtende stof, die is volgens de woordvoerder niet vrijgekomen: “Er is geen lekkage, maar de vrachtwagencombinatie moet wel geborgen worden.” De twintig gasten die aanwezig waren in Hotel Montferland zijn gevraagd om de locatie tijdelijk te verlaten.
 
Voorzitter David Overbosch van Stichting Huis Bergh, eigenaar van de grond, is vooral bevreesd voor de gevaarlijke stof: “De vrachtwagen is half van de weg afgereden en het is nog maar de vraag of hij op een goede manier terug kan komen. Mijn allergrootste angst is het vrijkomen van de chemische stof. Dat is de ramp waar we het over hebben.” De smalle weg maakt het moeilijk voor de hulpdiensten om de vrachtwagen te ruimen. De berging is inmiddels begonnen. "We kijken of die kan worden overgepompt", aldus Van Dijk, die niet kan aangeven hoe lang het werk nog duurt.

Share