Geplaatst op: 27 mei 2022, 11:22

Winterswijk - De man die vrijdagochtend in Winterswijk werd neergeschoten door de politie, probeerde even daarvoor in te breken bij een rijtjeshuis aan het Staringplein. Daar werd hij betrapt door een bewoonster, dat zegt verslaggever Domien Esselink, die de vader is van de bewoonster.
 
Zijn dochter werd rond 06.30 uur wakker van geritsel in de tuin. Toen ze het gordijn opendeed, zag ze meteen waar het geluid vandaan kwam: er stond een inbreker voor het raam op de eerste verdieping. “Hij had een plastic regenjasje aan, dat kreukelde”, vertelt Esselink tegenover Omroep Gelderland. Niet alleen zijn dochter schrok, ook de inbreker ging er razendsnel vandoor. Terwijl zijn schoonzoon de politie belde, vluchtte de man via het huis van de buren, waar ook braaksporen zouden zijn gevonden.
 
Hij sloeg vervolgens voor de huizen lang op de vlucht. “Mijn dochter was naar de voordeur gelopen en stond toen nog een keer oog in oog met de inbreker. Volgens haar kwamen er toen al politieauto’s aan rijden, zo snel waren ze erbij.” De man versnelde zijn pas, maar kon door de politie in de Jacob Catsstraat worden ingehaald. Hij zou daar agenten met een mes hebben bedreigd. “Een eng idee natuurlijk, dat hij een mes bij zich had. Mijn dochter hoorde toen twee schoten”, vertelt Esselink.
 
Eerst waarschuwingsschot
Volgens officier van dienst Harry van Olst sommeerde de politie de verdachte eerst te blijven staan. “Toen draaide hij zich om en bedreigde hij collega’s met een wapen. Vervolgens is er na een waarschuwingsschot geschoten.” De inbreker is overgebracht naar het ziekenhuis in Winterswijk. Hij lijkt volgens Van Olst buiten levensgevaar.
 
'Bende actief in Winterswijk'
De dochter van Esselink hoorde van de politie dat het om een bende zou gaan, die mogelijk al langer in Winterswijk actief is. De laatste tijd zouden bij veel auto’s en woningen zijn ingebroken. De politie roept mensen met camerabeelden waarop mogelijk verdachte personen staan op zich te melden. De rijksrecherche doet onderzoek naar het schietincident in Winterswijk.

Share