Geplaatst op: 2 maart 2022, 10:06

Didam -De brandweer in Didam, die eerst gehuisvest was in het centrum op de Burgemeester Kronenburglaan, is na 64 jaar verhuisd naar een gloednieuwe kazerne op de Vincwijcweg aan de rand van het dorp. Dit omdat het oude gebouw gedateerd is.
 
“Deze plek is gevonden in overleg met de veiligheidsregio en de gemeente”, vertelt postcommandant Sander Putman. “Er is kritisch gekeken naar waar de vrijwilligers zitten, zodat ze vanuit hun huis of werk zo snel mogelijk een uitruk kunnen verzorgen.” Op de nieuwe locatie is de uitruksnelheid verbeterd omdat de brandweer nu direct met de voertuigen op de rondweg zit, daardoor is de aanrijtijd korter. “We hebben een vrije instroomkazerne”, laat de postcommandant weten. “Mensen komen vanuit hun werk of woonhuis zo snel mogelijk hier naar de kazerne. We hebben eerst een korte doorlooproute, rukken daarna direct uit naar de provinciale weg zo snel mogelijk naar het incident toe.”
 
De brandweerkazerne is circulair gebouwd, met herbruikbare materialen. Burgemeester Harry de Vries van Montferland laat weten dat het een voorbeeld is voor de regio. “In de veiligheidsregio zijn op dit moment plannen om aan de huisvesting te gaan werken”, vertelt de waarnemend burgemeester. “Het model Didam wordt daarbij door velen gebruikt. Er is gezegd door de directeur van de veiligheidsregio dat men zelfs vanuit Bocholt interesse heeft voor de wijze waarop hier een brandweerkazerne is neergezet.”
 
Overige verkeer
Ook met het overige verkeer op de weg is bij de nieuwe kazerne rekening gehouden. “Het staat er nog niet, maar het is de bedoeling dat er een waarschuwingssignalering komt wanneer wij daadwerkelijk een uitruk hebben”, vertelt Putman. “Dan kan het omliggende verkeer ook kan zien dat wij er aankomen.”
 
Geschreven door Mediapartner-REGIO8
Foto: REGIO8

Share