Geplaatst op: 13 oktober 2021, 20:19

Zieuwent -Drie blauwe tonnetjes met de geur van aceton, xtc en wasverzachter. Inwoners van Zieuwent kunnen ruiken aan de geur van een drugslab, zodat ze beter in staat zijn de aanwezigheid daarvan in bijvoorbeeld een boerenschuur te herkennen.
 
Drugscriminelen opereren ook vanuit (boeren)schuren in de Achterhoek, zoals bijvoorbeeld in Drempt en Vragender. De gemeente Oost Gelre grijpt, in samenwerking met de politie, de Week tegen Ondermijning aan om burgers in Zieuwent, Groenlo en Lichtenvoorde letterlijk te laten ruiken aan drugs. "Heeft u even tijd om de gemeenschap te helpen bij de bestrijding van drugs?", vraagt Lincy Reukers, wijkagent in het buitengebied van Oost Gelre, dinsdagmiddag aan bezoekers van de lokale supermarkt in Zieuwent.
 
'Meer nadenken'
Een enkeling loopt door, maar de meeste mensen steken hun neus in de blauwe tonnetjes. De geur van aceton komt overeen met een cocaïnewasserij, de anijsgeur van xtc verbeeldt een xtc-lab en met de geur van wasverzachter wordt geprobeerd de aanwezigheid van een drugslab te maskeren. Een vrouw zegt na het ruiken aan de tonnen: "Ik ben me er nu wel een beetje bewuster van dat die geur daar niet hoort", zegt ze over het buitengebied van Zieuwent. "Ik ben blij dat dit gebeurt, ik ga er nu wel meer over nadenken, al weet ik niet of ik er gelijk melding van maak."
 
Taak voor de burger
Volgens Tonnie Holkenborg uit Zieuwent ligt daar juist een taak voor de burger. "De politie kan niet overal zijn, dus moeten de inwoners alert zijn", zegt Holkenborg. "Als ik dit zou ruiken bij een schuur, dan gaan alle alarmbellen af." Hij plaatst vraagtekens bij de rol van de eigenaren van de schuren. "Als je zulke mensen over de vloer krijgt moet er een belletje gaan rinkelen, zo van: hier klopt iets niet", zegt Holkenborg. "Ik kan niet in de portemonnee van die mensen kijken, maar die mensen worden geconfronteerd met een hoop ellende. Dat is verschrikkelijk. De hele toekomst wordt onderuit gehaald."
 
Het handhavingsteam van Bronckhorst komt een kijkje nemen in Zieuwent en de boa's ruiken aan de blauwe tonnen. Ze brengen in hun gemeente bezoekjes aan lege boerenschuren en dat is herkenbaar voor Lincy Reukers: "Wij hebben ook signalen gekregen dat boeren in het buitengebied zijn benaderd hun schuren ter beschikking te stellen."
 
Geschreven door Mediapartner-REGIO8
Foto: REGIO8

Share