Geplaatst op: 8 oktober 2021, 09:42

Terborg -Een vader (53) en een zoon (25) uit Terborg, die thuis een enorme hoeveelheid (nep)wapens, explosieven en munitie hadden opgeslagen, hangt een gevangenisstraf van 2,5 jaar boven het hoofd. Bij de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Zutphen werd veertig maanden celstraf geëist, waarvan tien voorwaardelijk.
 
De officier van justitie verklaarde dat de strafeis nog veel hoger had kunnen uitvallen, want op het illegale bezit van één geweer staat al drie, vier maanden celstraf. "Als je dan gaat rekenen... Maar ik ga geen rekensom maken", zei ze, en noemde het een ongekende zaak met een omvang die ze nog niet eerder tegen was gekomen. Ze sprak van 'wapenidioterie' en had ruggenspraak gehouden met collega's 'die op zes, zeven jaar uitkwamen'. Ze liet echter ook meetellen dat de twee geen strafblad hebben en geen criminele bedoelingen hadden.
 
Vader en zoon kwamen donderdagmiddag voor de rechtbank aanvankelijk niet veel verder dan 'een uit de hand gelopen hobby', zonder spijt te betuigen. De voorzitter van de Meervoudige Kamer wees op de grote hoeveelheid aan wapens, mortieren, granaten, munitie en zelfs een vliegtuigbom. In het politierapport werd gerept van een 'oorlogsmuseum'. Er waren nepwapens bij, maar van de 117 explosieven bleken er zestig over een lading te beschikken. Vader en zoon zeiden daar geen weet van te hebben, de spullen kochten ze vooral op beurzen: "Daar wordt streng gecontroleerd en dan mag je er vanuit gaan dat het goed zit."
 
Kalasjnikov
Maar de zoon had ook een pakketje met een adres erop klaar staan, met daarin een patronenhouder voor een AK47, oftewel een Kalasjnikov, een automatisch geweer. Het oog van een agent was tijdens het surfen op Marktplaats op een advertentie van de zoon gevallen en hij stuitte op de patronenhouder voor de AK47. Daarna ging het balletje rollen, er werden meer advertenties gevonden voor de verkoop van wapens en onderdelen voor wapens.
 
202 dozen
De politie haalde op vrijdag 1 mei vorig jaar 202 dozen vol met wapens en munitie uit de woning in Terborg, waar vader en zoon beiden wonen. De attributen werden gevonden na de arrestatie van vader en zoon op donderdagavond 30 april 2020. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) hebben onder meer een vliegtuigbom en meerdere handgranaten op een andere locatie tot ontploffing gebracht.
 
Vergunning
Vader en zoon hadden beiden een kluis met vuurwapens, waarvoor ze een vergunning hadden. Ze waren lid van een schietvereniging en de vader was er zelfs bestuurslid. Ze zijn inmiddels geen lid meer, mogen de schietsport de komende jaren niet meer beoefenen en dat is een hard gelag, erkenden ze.
 
Emotioneel
Daarmee lieten ze ook een ogenschijnlijk laconieke houding varen, want beiden werden geëmotioneerd toen het overlijden van de echtgenote en moeder ter sprake kwam. De zoon zag door de inval van de politie en alle gevolgen daarvan zijn relatie stranden en zit al een jaar ziek thuis, zonder werk. Ze hebben een hoge prijs betaald voor hun onbezonnenheid, vertelden ze.
 
'Wat op af te dingen'
Volgens de advocaat van vader en zoon was de hobby 'fors uit de hand gelopen', maar waren de meeste wapens en munitie volgens hen onbruikbaar. "Hoe ernstig het allemaal is, daar valt wel wat op af te dingen", stelde de raadsman, die pleitte voor een voorwaardelijke straf. "Het heeft een enorme impact op hun dagelijkse leven gehad."
 
'Gevaarlijke wapens'
De officier van justitie ging daar dus niet in mee bij het bepalen van de strafeis: "Of er met een wapen wordt geschoten of niet, dat maakt niet uit of het een strafbaar wapen is. En we hebben het niet over postzegels, maar over gevaarlijke wapens. Bij een brand had bovendien het hele blok met huizen waar ze wonen de lucht in kunnen gaan. Dat reken ik de verdachten zwaar aan."
 
De rechtbank doet op 21 oktober uitspraak
Geschreven door Mediapartner-REGIO8

Share