Geplaatst op: 17 september 2021, 14:51

Achterhoek -Eigenaren van kraampjes die spullen proberen te verkopen langs de weg in de Achterhoek zijn de afgelopen tijd regelmatig slachtoffer van diefstal. Voor de verkopers voelt het alsof een traditie onder druk staat, terwijl er slechts kleine bedragen worden gestolen.
 
"Al het geld en de eieren zijn weer meegenomen van de jongens", verzucht Martijn Hengeveld. Zijn kinderen, Jesse van negen en Noud van zeven, proberen wat bij te verdienen door eieren te verkopen aan de Keizerweg in De Heurne. Op recent gekochte camera's zijn twee vrouwen te zien die de eieren en het geld pakken om vervolgens weer door te fietsen. Ondanks dat Martijn de vrouwen op beeld heeft, kan hij er voor zijn gevoel weinig mee: "Aangifte doen heeft weinig zin, ik ben een van de weinigen die bewijs heeft en zelfs als ik dat aanlever gebeurt er denk ik weinig." Het minieme bedrag raakt Hengeveld niet, maar het probleem zit voor hem in het idee dat de typerende kraampjes langs de weg niet meer kunnen: "Het gaat maar om negen euro en wat eieren. Ik heb via Facebook gevraagd of ze het geld terug willen brengen, de eieren mogen ze wat mij betreft houden."
 
Ook aan de Bonifaciusstraat te Aalten werd meerdere malen geld gehaald uit een kistje die als kistje voor vrije gift was neergezet door de kinderen. Datzelfde geldt voor de kraampjes van een melkveehouder uit Breedenbroek. Voor de nieuwe melktap kan alleen nog digitaal met een QR-code betaald worden. Bij de overige kraampjes van de melkveehouder zijn de bakken met wisselgeld weggehaald omdat deze vaak leeg werden gehaald. "Het is jammer dat het zo moet", vindt de eigenaar. "We gaan uit van het goede in de mens en het is erg jammer dat daar misbruik van gemaakt wordt. Dan moet het maar zo."
 
'Doe wel aangifte'
Hoewel het oplossen van dergelijke zaken geen halszaak is voor de politie, wordt aangeraden om wel aangifte te doen laat een woordvoerder van de politie weten. "Zonder duidelijke aanknopingspunten kan opsporing echter wel lastig zijn, maar een aangifte geeft ons wel de mogelijkheid om een zaak te onderzoeken."
 
Kraampjes blijven staan
Ondanks de diefstal, zijn de kinderen van Hengeveld niet van plan om het kraampje weg te halen. Ook de melkveehouder uit Breedenbroek laat zijn kraampjes gewoon staan: "We doen het voor de mensen die er net zoveel plezier uit halen als wij, ik hoop maar dat de mensen die het geld meenemen er blij mee zijn", sluit de melkveehouder af. Hengeveld blijft ook positief: "De jongens maken een bord waarop duidelijk is dat er camerabewaking is en dan hopen we dat het beter gaat."
 
Foto: Martijn Hengeveld
Geschreven door Mediapartner-REGIO8

Share