Geplaatst op: 7 september 2021, 20:32

Zelhem – Met sirenes en zwaailichten kwam de brandweer maandagavond de straat van vrijwilliger Arie Wassink ingereden om hem op te halen. Na 33 jaar nam de 67-jarige Wassink uit Zelhem met een ludieke reddingsactie definitief afscheid van zijn collega-brandweerlieden.
 
“Als je er 33 jaar bij zit, dan wil je zoiets niet ongemerkt aan je voorbij laten gaan", vertelt postcommandant Bjorn Hekkelman van de brandweer Zelhem. "We hadden bedacht om een opblaashondje in de vijver 'in nood' te brengen. Met hulp van collega's heeft hij de hond met een boot uit het water gehaald. Daarna kon hij kiezen, óf terug naar de actieve collega's of terug naar de oude collega's. Als je afscheid neemt van de brandweer dan neem je ook afscheid van de actieve collega’s. Daarom moest hij ook de keuze maken om naar zijn oude collega’s te gaan."
 
Wassink wilde eigenlijk vorig jaar al stoppen, maar door de coronacrisis liep dat anders. “Door de lockdown konden een hoop jongens geen examen doen", laat Wassink weten. "Toen hebben ze aan mij gevraagd of ik nog één jaartje door wilde gaan, dat wilde ik wel. En als ik door had willen gaan, dan had ik weer gekeurd moeten worden en dat is een hele zware keuring.”
 
'Nare dingen stop je weg'
Wassink geeft aan dat ondanks de ongevallen waar hij bij heeft geholpen en de branden die hij heeft geblust, hij vooral de mooie dingen zal blijven herinneren. “De nare dingen stop je weg", benadrukt de 67-jarige Zelhemmer. "Maar ik heb nog weleens dat wanneer ik langs een plek kom dat ik dan denk aan het ongeval dat daar heeft plaatsgevonden.”
 
Technisch vlak
De post heeft ook op technisch gebied veel aan Wassink te danken. "Arie heeft veel gewerkt met RVS, daar was hij heel handig in", zegt Hekkelman. "We hebben een slangenwagen op de post staan, ik weet wel zeker dat de helft van het gereedschap op de wagen is gemaakt door Arie. Als Arie zou zeggen, 'ik neem de spullen mee die ik heb gemaakt', dan is de halve bus leeg.”
 
Geschreven door Mediapartner-REGIO8

Share