Geplaatst op: 16 juli 2021, 16:44

Achterhoek -De Achterhoekse brandweer helpt mee bij onder meer de evacuatie van mensen in het getroffen rampgebied in Limburg. Op verzoek van de plaatselijke veiligheidsregio zijn meer dan zeventig brandweermensen van de korpsen Zelhem, ’s-Heerenberg, Vorden en Laren in verschillende diensten actief in het getroffen gebied.
 
“Ook wij stonden tot aan onze deuren in het water”, schetst Thomas van Dijk, die als officier van dienst met de brandweerlieden van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) te hulp schoot in de omgeving van Meerssen. “Dat was het moment om samen met de Reddingsbrigade boten in te zetten om verder te komen. Samen met het leger hebben we toch behoorlijk wat mensen uit de woningen kunnen halen. De mensen die we hebben kunnen helpen, zijn je dankbaar. Natuurlijk vloeit er hier en daar weleens een traan, maar dat is heel logisch in dit soort situaties. Het raakt ons ook.”
 
De VNOG, waar de Achterhoekse brandweer onder valt, springt voor een periode van 24 uur bij in het ondergelopen gebied. Van Dijk was met zijn ploeg in de nacht van donderdag op vrijdag actief. De derde ‘shift’ gaat vrijdagmiddag op weg om het laatste deel te draaien. “Het zijn dezelfde korpsen, hier en daar wellicht aangevuld met personeel van een buurtkorps”, zegt Van Dijk. “Wij zijn blij dat we als VNOG een klein stukje hebben kunnen bijdragen in deze ramp van grote omvang voor Limburg.”
 
‘Nog nooit meegemaakt’
Van Dijk is bijna twintig jaar actief bij de brandweer en spreekt van een unieke situatie. “Iets van deze omvang heb ik zelf nog nooit meegemaakt”, zegt de officier van dienst, die aangeeft dat de beelden uit Limburg, Duitsland en België wat met hem doen. "Ik ben blij dat ik in Nederland nog geen verhalen heb gehoord van mensen die zijn overleden of ernstig gewond zijn geraakt, maar zoiets ligt wel op de loer."
 
Geschreven door Mediapartner-REGIO8

Foto: Brandweer Vorden en Zelhem

Share