Geplaatst op: 8 juni 2021, 15:24

Beek -Burgemeester Peter de Baat is geschrokken van het vermoedelijke drugslab dat maandag opgerold is in een woning aan de Duitse grens in Beek. Hij heeft zowel het pand als de woning afgesloten en Montferland wil de kosten voor het schoonmaken verhalen op de gearresteerde eigenaar.
 
"Ieder drugslab is er een teveel", aldus burgemeester Peter de Baat. "Driekwart jaar geleden hebben we er in de buurt van het gemeentehuis ook een gehad. We zien het steeds vaker." Niet alleen in Montferland, ook in onder meer de gemeenten Bronckhorst en Doetinchem zijn in het afgelopen jaar drugslaboratoria opgerold. "Dat is vrij ernstig, want het gaat niet alleen om de productie van drugs", zegt De Baat. "Overal waar zo'n laboratoria is, is ook sprake van een onveilige situatie." In het pand aan de Eltenseweg, nabij de Duitse grens, was daar volgens de burgemeester ook sprake van: "De bodem van het pand is hoogstwaarschijnlijk vervuild en er is een onveilige situatie als het gaat over elektriciteit."
 
Om die reden heeft de burgemeester het pand en de woning voor drie maanden gesloten. Montferland wil alle kosten voor het schoonmaken van het voormalige drugslab verhalen op de eigenaar. "Als je dit soort activiteiten onderneemt dan moet je ook de gevolgen daarvan onder ogen zien", vindt de burgemeester. "En die zijn niet misselijk." De Baat hoopt dat mensen rekening houden met de gevolgen van een drugslab als deze door de gemeente ontdekt wordt en daarom twee keer nadenken voor ze er een beginnen: "We handhaven zeer pittig."
 
‘Milde narcostaat’
De Baat is bezorgd over de positie van Nederland als een, in zijn ogen, milde narcostaat. "Wij zijn goed voor een wereldwijde omzet van bijna twintig miljard euro aan allerlei pillen", aldus De Baat. "Die worden allemaal hier gemaakt, dat is foute boel." Hij heeft een boodschap aan personen die vastgoed bezitten in het buitengebied: "We zijn ruimhartig als gemeente in de mogelijkheid om oude schuren om te zetten naar woningbouw. Zo houden we het platteland een prettige plek om te leven."
 
Niet paranoia
De burgemeester hoopt dat inwoners van de gemeente alert zijn op verdachte situaties. "We zijn niet paranoia", aldus De Baat, die niet hoopt inwoners zich zorgen gaan maken over de buren. "Maar zie je iets waarvan je denkt: 'dat is toch eigenlijk wel een beetje vreemd', meld het dan."
 
Geschreven door Mediapartner-REGIO8

Share