Geplaatst op: 26 april 2021, 15:16

regio -Het risico op een natuurbrand is in de Achterhoek maandag verhoogd naar fase 2. Door de voorspelde droogte en harde wind is het volgens Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) belangrijk om alert te zijn in de natuur.
 
"Niet de kans op een natuurbrand, maar de snelheid waarop het zich verspreid verandert", aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). "Omdat er droogte en harde wind wordt voorspeld, hebben wij zondag op maandagnacht opgeschaald." De Achterhoek had voorheen te maken met fase 1, waarbij er geen sprake is van extra maatregelen, maar met oog op de huidige weersomstandigheden heeft de VNOG besloten om naar fase 2 te gaan: "Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn extra alert, daarbij geldt in veel gevallen een stookverbod en moeten mensen voorzichtig zijn met open vuur", aldus de woordvoerder.
 
In fase 2 is het volgens de woordvoerder belangrijk dat mensen verdachte zaken direct melden: "Soms weten mensen bijvoorbeeld niet zeker of ze rook of stof zien, maar ook als je niet helemaal zeker weet of het om brand gaat: bel 112", aldus de woordvoerder, die benadrukt dat mensen zich gewoon kunnen blijven bewegen in de buitenruimte: "Blijf vooral genieten van de natuur, maar gooi bijvoorbeeld geen sigaret op de grond en wees alert."

Share