Geplaatst op: 26 januari 2021, 22:43

Doetinchem -De verwachte rellen in het centrum van Doetinchem lijken dinsdagavond uit te blijven. Na het wegsturen van een aantal groepen en het afkondigen van een noodbevel is het volgens de burgemeester rustig in de binnenstad.
 
"De groep die wilde komen om te rellen, lijkt er niet te zijn geweest", zegt burgemeester Mark Boumans. De gemeente ontving signalen dat een groep van een kleine honderd jongeren uit was op relschoppen. "Ons beeld was dat het een groep met jongere lui was, tieners. Zij waren uit op relschoppen en wilden winkelruiten inslaan om te plunderen." Waar de komst van deze personen uitbleef, kwamen er wel meerdere oudere jongeren naar het centrum om de stad te verdedigen. "Op aanzeggen van de politie is die groep grotendeels huiswaarts gekeerd", aldus Boumans.
 
Wel spreekt de burgemeester zijn zorgen uit over woensdagavond. "Het signaal was wisselend of de rellen dinsdag of woensdag zouden zijn", zegt Boumans, die aangeeft dat de gemeente en de politie alert blijven. "Ik ben zelf wel bezorgd dat dit nog niet over is. Landelijk niet, maar ook in Doetinchem niet. We kunnen niet denken dat we het dinsdagavond hebben gered en dat het daarmee klaar is."
 
Grote inzet van politie
De politie was dinsdagavond grootschalig aanwezig in en rond het stadscentrum. "Dit is een bezetting die je normaal alleen hebt rond risicowedstrijden van De Graafschap in de eredivisie", schetst Boumans, die nog niks kan zeggen over de eventuele inzet van woensdagavond: "Dat ligt aan de informatie die zich ontvouwt. Het is ook een samenspel met wat er elders in de regio gebeurt, want je kan niet overal dubbele diensten draaien."
 
Boeren boden hulp aan
Bij monde van Rutger van Lier en Thijs Wieggers boden een aantal boeren uit de regio hun hulp aan om bij te springen bij het eventueel blokkeren van wegen. "Ze voelen zich super gesteund en vonden het hartverwarmend", liet Van Lier weten. "Thijs en ik hebben tegen elkaar gezegd. Politieagent Toon Ruiken is ook altijd goed voor ons, dus als wij nu met onze boeren appgroep, met 275 trekkers, hem een keer moeten ondersteunen dan kunnen we dat best een keer terug doen."
 
Boumans bedankt en waarschuwt
Zowel voor de boeren als voor de inwoners die hun stad wilden verdedigen heeft Boumans nog een boodschap. "Ik ben ervan overtuigd dat ze niet uit waren op rottigheid", zegt de burgemeester. "Maar ze moeten realiseren dat als het een confrontatie was geworden en ze waren mee gaan doen, was dat ook strafbaar gedrag geweest."
 
GESCHREVEN DOOR Mediapartner REGIO8

 

Share