Geplaatst op: 30 november 2020, 19:46

Winterswijk -Schaatsliefhebbers bonden maandagochtend voor het eerst dit seizoen de ijzers onder om in Winterswijk te schaatsen. Waar de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV) vorig jaar tijdelijk niet eens over een eigen accommodatie beschikte, heeft het nu de Achterhoekse primeur met schaatsen op natuurijs.
 
"Dit is hartstikke mooi", zegt de Winterswijkse schaatser Hendrik van Prooije. Vanaf de kant kijkt WIJV-voorzitter Auke Spijkstra trots toe. "Dit hadden we een jaar geleden niet durven dromen", zegt Spijkstra. "Eén nacht vorst en we kunnen schaatsen." De WIJV besluit zondag om het te proberen: de krabbelbaan van zo'n veertig bij 25 meter met een sproeier laagje voor laagje, een millimeter per uur, van een ijsvloer te voorzien. "We begonnen zondagavond om 20.00 uur en we zijn om 04.30 uur vannacht gestopt, toen lag er tien millimeter", zegt Van Prooije. Hij ging naar huis, maar kon moeilijk in slaap komen. "Want je bent toch excited. Om 07.00 uur kreeg ik al sms'jes, zo van: is het gelukt? De baan bleek voldoende afgehard", zegt de Winterswijkse schaatser, die blij is dat het systeem met betonschuim naar behoren werkt.
 
"Dit was het eerste experiment met het sproeiapparaat en hoewel een paar puntjes voor verbetering vatbaar zijn, is één nacht ijs voldoende om op het ijs te kunnen", merkt Van Prooije. "Een prachtig gezicht. We zijn nog bezig met de ontwikkeling van het systeem voor de grote baan van vierhonderd meter, dat ligt technisch gecompliceerder, maar ik denk dat onze technische mensen dat wel voor elkaar krijgen." Wanneer dat zover is ligt dus niet alleen een nieuwe nacht vorst, maar ook of de elektrische karretjes met sproeiboom dan al over de vierhonderdmeterbaan hun rondjes kunnen draaien om te sproeien. "Ik durf het nog niet te zeggen", reageert voorzitter Spijkstra. "De grote baan is nog niet helemaal af. Hopelijk kan daar in december worden geschaatst, als er tenminste vorst is."
 
Magisch
De primeur met de krabbelbaan stemde de leden al tevreden. "Dit is magisch", gaf Dirk de Koning naderhand aan. Hij draaide voorheen zijn rondjes op de diverse locaties die de WIJV van natuurijs voorzag bij strenge winters. De laatste locatie aan de Misterweg moest wijken voor uitbreidingsplannen van het belendende transportbedrijf. Toenmalig wethouder Wim Aalderink maakte zich sterk voor de verhuizing naar de huidige locatie naast het sportpark 't Huitinkveld van FC Trias. Daar is voor ongeveer 1 miljoen euro een skeeler-/schaatsbaan met krabbelbaan en clubhuis aangelegd.
 
Tekst: Mediapartner REGIO8

Share