Geplaatst op: 18 november 2020, 11:05

Halle / Den Haag -Verkleed als koning ging Rutger van Lier uit Halle dinsdag naar het westen van het land om actie te voeren met tientallen andere boeren uit de Achterhoek. Een inhoudelijk gesprek met de echte koning zat er niet in, maar ondanks een oponthoud in een ME-busje heeft Van Lier een ‘leuke dag’ gehad.
 
“Het was schitterend met de boeren”, vindt de coördinator van Farmers Defence Force (FDF). De boeren en loonwerkers vertrokken rond 01.00 uur in de nacht van maandag op dinsdag vanuit verschillende verzamelplaatsen in de regio. Tussen 08.00 uur en 09.00 uur kwamen ze aan in Den Haag, waarna een colonne trekkers langs Paleis Huis Ten Bosch reed. Toen Van Lier, verkleed als Koning Willem-Alexander, uit een busje stapte bij Paleis Huis ten Bosch, stond de ME volgens hem al klaar. “Maar er stond ook veertig man aan media, die waren net iets eerder bij me”, zegt de Farmers Defence Force-coördinator. “Daarna werd ik vriendelijk gevraagd om toch even het busje in te gaan. Toen ik daarin stapte, stond daar opeens de politieagent van de Achterhoek, Toon Ruiken.” Na een gesprek van drie kwartier werd Van Lier weer vrijgelaten.
 
Doel van de actiedag was ageren tegen de landelijke stikstofplannen en aandacht vragen voor het keurmerk Farmer Friendly van FDF. “Al dat theoretische en bureaucratische geneuzel, het moet allemaal een stuk praktischer”, aldus Van Lier over zijn boodschap. De boeren hoopten Koning Willem-Alexander te spreken, maar moesten het uiteindelijk doen met een verklede agrariër uit Halle. “Het was een hele mooie dag”, vindt Van Lier. “We hebben verschrikkelijk veel aandacht gehad voor het probleem van de boeren.”
 
Foto: Rutger van Lier
Geschreven door Mediapartner REGIO8

Share