Geplaatst op: 17 november 2020, 08:48

Tientallen boeren uit de Achterhoek verzamelden zich dinsdagochtend vroeg bij Varsseveld om actie te gaan voeren in Den Haag. De agrariërs hopen Koning Willem-Alexander te spreken en vragen daarnaast aandacht voor het keurmerk Farmer Friendly van Farmers Defence Force (FDF).
 
“Het één heeft te maken met het ander”, aldus Rutger van Lier, coördinator van FDF Achterhoek Oost. “Als je allerlei regels opgelegd krijgt vanuit Den Haag, dan moet je vaak investeren.” Aan de andere kant kampen boeren volgens Van Lier met lage inkomsten door het slechte verdienmodel, waardoor ze vaak met een lege bankrekening kampen: “Dan krijg je een spanningsveld. Daar gaan we aandacht voor vragen in Den Haag.” In Varsseveld verzamelden daarom ruim honderd boeren. Van Lier verwacht dat honderden boeren uit het hele land zich aansluiten bij het protest. “Het is echt gewoon een probleem. Het water staat ze aan de lippen.”
 
Met de actie willen de boeren wederom aandacht vragen voor de stikstofproblematiek. Volgens de Winterswijkse veeboer Herbert de Selle hebben de meeste mensen niet in de gaten dat er door het huidige overheidsbeleid geen plek meer voor een boer in Nederland: "Met de huidige regels kunnen boeren hun beroep niet meer op een normale manier uitoefenen.” De actievoerders hopen met Koning Willem-Alexander te spreken om de problematiek aan te pakken. “De koning moet zijn handtekening onder de wetten zetten en daar willen we hem eigenlijk van weerhouden”, aldus de Veeboer.
 
Eerlijke prijs
Naast Den Haag willen de boeren een bezoek brengen aan het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in Leidschendam. Farmers Defence Force wil dat supermarkten het keurmerk Farmer Friendly omarmen. Dit keurmerk moet volgens Van Lier op producten komen waarvoor agrariërs een eerlijke prijs krijgen. “Je moet het eigenlijk vergelijken met een Max Havelaar-keurmerk”, aldus de coördinator van FDF Achterhoek Oost.

Geschreven door Mediapartner REGIO8

Share