Geplaatst op: 16 november 2020, 13:14

Staatssecretaris Blokhuis hoopt begin volgend jaar met een wetsvoorstel te komen waarmee designerdrugs illegaal worden. In de Achterhoek zorgt de drug 3MMC, ook wel Miauw Miauw genoemd, volgens de politie voor problemen onder jongeren.
 
Op dit moment worden drugs afzonderlijk van elkaar op de Opiumlijst geplaatst. "Dat betekent dat wij steeds achter de drugsproducenten aan lopen", geeft Blokhuis volgens Omroep Gelderland aan. "Want als wij een bepaalde drug op die lijst plaatsen, verzinnen zij een nieuwe stof om er aan toe te voegen, geven ze de nieuwe drug een mooie naam, en is het plotseling legaal." Dat wil Blokhuis aanpassen: "Zo'n designerdrug levert twee grote problemen op: de politie kan ten eerste niet handhaven, want wat legaal is, dat mag. Ten tweede denken gebruikers vaak dat het niet zo schadelijk is: het is immers legaal. Maar alle experts zeggen mij dat dit troep is."
 
De staatssecretaris werkt met minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan een nieuwe wet. “Daarmee willen we complete groepen van bepaalde stofsoorten verbieden. Dat zijn de hoofdbestanddelen van veelgebruikte drugs, en zodra zo'n stof ergens in verwerkt is, is die drug ook illegaal." Het idee voor het wetsvoorstel is niet nieuw: al een jaar geleden kondigde de staatssecretaris deze wet aan. "Maar de wet moet wel goed zijn, dus we hebben allerlei mensen laten reageren op het eerste concept, en die reacties moesten we verwerken in ons voorstel."
 
Problemen in Achterhoek
Jeugdagent Maikel Boomkamp uit Aalten uitte vorige week zijn zorgen over 3MMC: “Deze drug is enorm verslavend en zorgt voor hartkloppingen, depressiviteit, slapeloosheid. Ik heb twee kinderen in het ziekenhuis terecht zien komen." Afgelopen weekend werd er nog een jongen ‘volledig onder invloed van Miauw Miauw’ op een bankje gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis.

Share