Geplaatst op: 8 oktober 2020, 17:08

Gendringen -Boze boeren trokken donderdagmiddag naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek in Gendringen om hun onvrede te uiten over de nieuwe landschapsvisie van de gemeente. De nieuwe visie was een schok voor de boeren, die zich niet gehoord voelen door Oude IJsselstreek.
 
"Er is totaal geen overleg met ons geweest en dat steekt ons eigenlijk het meest, dat er een visie ligt maar er geen gesprek is geweest", aldus agrariër Yvonne Diersen. Volgens Ria Ankersmit is er wel gesproken met een afvaardiging van boeren: "Het is jammer dat men dat zo zegt, want wij zijn wel degelijk met een afvaardiging van het bestuur van LTO in gesprek geweest", aldus de wethouder. In de nieuwe visie wordt beschreven dat de gemeente graag meer groen in het buitengebied wil realiseren en dat de landbouw te gast moet zijn.
 
Zo zijn op de grond van Diersen bomen ingetekend op een stuk dat zij nu gebruiken als landbouwgrond. Volgens de agrariër betekent dit een enorme waardedaling van hun grond: "Ook al is het maar een visie. Zo snel als die streepjes, waar bomen moeten komen, worden ingetekend en dat daar in de toekomst wellicht bomen gepland zouden kunnen worden, daalt per direct de grondwaarde. En dan kunnen wij niet boeren."
 
'Ga in gesprek'
Volgens de wethouder staat er nog niets vast: "We hebben de conceptversie nu neergelegd en gaan daarover met elkaar in gesprek", aldus Ankersmit. "Dat proces moeten we nog helemaal ingaan. We staan echt helemaal aan het begin. " Diersen heeft nog een advies voor de gemeente, uit de grond van haar hart: "Ga met de boeren praten, alsjeblieft."
 
Geschreven door Mediapartner REGIO8    

Share