Geplaatst op: 18 augustus 2020, 14:29

Rekken -Het Waterschap Rijn en IJssel rondt het bergen van meer dan honderd dode vissen in de Berkel bij Rekken dinsdag af. Vermoedelijk zorgde een zuurstofdip in het water door een of meerdere riooloverstorten in Duitsland voor het overlijden.
 
“Dat rioolwater is in het oppervlaktewater in de Berkel gekomen en trekt de zuurstof eruit”, laat een woordvoerder van het Waterschap Rijn en IJssel weten. “Daardoor zijn vissen doodgegaan.” In totaal kwamen er zondag vanuit Duitsland tientallen grote en een honderdtal kleine vissen bij de zandvang in Rekken terecht. Hoewel de theorie nog moet worden bevestigd uit onderzoek, is een overstort een bekende situatie voor de organisatie. Zeker in tijden van droogte, met hoge temperaturen, zorgt een overstort voor een groot effect. Voor het voorkomen hiervan zijn volgens de organisatie langetermijninvesteringen nodig om meer regenwater in het watersysteem te krijgen en minder in het riool.
 
Het Waterschap is sinds het weekend bezig met het opruimen van de dode vissen en hoopt dit werk dinsdag af te ronden. Overigens dreven ook in de Boven-Slinge bij Winterswijk een aantal dode vissen. Het waterschap vermoedt eveneens dat hier sprake is van het gevolg van een of meerdere overstorten in Duitsland. Onderzoek moet deze lezing bevestigen.

Share