Partners slaan handen ineen tegen fietsendiefstal;

Geplaatst op: 29 mei 2011, 16:50

Berkelland – De politie, de gemeente Berkelland, VVN/Fietsersbond en de fietsenbranche slaan de handen ineen om de fietsendiefstal aan te pakken; doet u ook mee? Op Hemelvaartsdag, donderdag 2 juni, wordt er in het centrum van Borculo (nabij de kerk, Muraltplein) een preventiestand neergezet. Mensen kunnen hier tussen 10.00 en 15.00 uur terecht onder meer om gratis hun fiets te laten graveren. Ook demonstreert een ervaren ‘fietsendief’ hoe eenvoudig veel fietsen te stelen zijn.

Met de kreet “Partners slaan handen ineen tegen fietsendiefstal; doet u ook mee?” vragen de deelnemende partners aandacht voor de problematiek van de fietsendiefstal. Jaarlijks worden er landelijk duizenden fietsen gestolen, soms splinternieuwe afgesloten fietsen. Gelukkig is het aantal diefstal in de gemeente Berkelland stukken lager dan in de steden om ons heen, maar iedere gestolen fiets is er één teveel. En voor de eigenaar is het een grote frustratie wanneer zijn of haar fiets gestolen wordt. Fietsen worden niet alleen bij bus- of treinstations gestolen maar ook in de buurt van horecagelegenheden en in winkelcentra. Ook verdwijnen de fietsen wanneer men even een boodschapje doet of thuis zit te lunchen, waarbij vergeten wordt de tweewieler op slot te zetten.

Aangiften topje van de ijsberg
In de gemeente Berkelland is het aantal aangiften van fietsendiefstal nog steeds stijgend. En wat jammer is; niet iedereen doet aangifte van diefstal van zijn/haar fiets waardoor de opsporing en vervolging van fietsendieven wordt bemoeilijkt.

In 2009 deden 192 mensen aangifte en 2010 was dit aantal gestegen tot 201. In de eerste vier maanden van dit jaar hebben al ruim 67 mensen aangifte van diefstal gedaan. Het lijkt niet schokkend, maar de politie ie ervan overtuigd dat dit een topje van de ijsberg is. Veel fietsen worden gestolen in horecagerelateerde gebieden. Het valt de politie op dat een aanzienlijk aantal (dure) fietsen wordt weggenomen vanuit schuren, erven en opritten bij woningen. In veel gevallen stonden deze fietsen ook niet op slot.

Politiecontroles
De politie neemt een scala aan maatregelen om fietsdiefstal te voorkomen. Zoals helingcontroles, fietscontroles op straat, het observeren van fietsdiefstalgevoelige plaatsen, het stimuleren van het plaatsen van goede stallingen en graveeracties.

Helaas blijft het aantal aangehouden fietsendieven door de politie Berkelland gering. In 2010 werd tegen 9 verdachten proces-verbaal opgemaakt en dit jaar zijn er 3 verdachten aangehouden. De overtuiging is dat veel (dure)fietsen met een busje of op een aanhanger worden gestolen en naar elders in het (buiten)land verdwijnen.

Rol gemeente/fietsenbranche
De gemeente tracht in overleg met de politie en de fietsersbond diefstalgevoelige locaties aan te pakken. Soms is alleen al goed snoeiwerk voldoende om de fietsendieven dwars te zitten. Ook het plaatsen van rekken om fietsen aan vast te leggen biedt meer garantie om je rijwiel niet kwijt te raken. De fietsenbranche zorgt voor goedgekeurde sloten en het afsluiten van een verzekering bij aankoop kan bij diefstal het (financiële)leed enigszins vergoeden.

Rol van de burger
Dat je als fietseigenaar een belangrijke rol tegen diefstal kunt spelen, is duidelijk. Zet je fiets altijd op slot, ook als je even een winkel in gaat. Ook in je eigen tuin is het verstandig om je fiets af te sluiten en ga je met z’n tweeën op pad, leg de fietsen aan elkaar vast wanneer je ze ergens alleen achterlaat. Het vastleggen aan een paal of hek is ook verstandig en het laten graveren van de postcode in je fiets is ook een belangrijke garantie om je eigendomsrecht aan te tonen.

Wanneer je een fiets wilt kopen via internet, dan kan je tegenwoordig op www.fietsregister.nl controleren of die niet gestolen is. Koop je een gestolen fiets, dan maak je je schuldig aan heling en dan maakt de politie proces-verbaal op. Ook op www.politie.nl staan belangrijke tips om fietsendiefstal te voorkomen.

Tot slot
Doe altijd aangifte wanneer je fiets is gestolen. Dat kan via internet of na telefonisch contact met 0900 – 8844. Meld verdachte situaties en wil je je fiets laten graveren, kom dan naar de preventiestand in Borculo.

Share