Geplaatst op: 24 juli 2020, 09:51

Tegenwoordig bij ongevallen, brandjes of andere incidenten word je nageschreeuwd: “moet je dat zien, staan er meteen met de camera op”, of “ramptoeristen”. Wat mensen daarbij vergeten is dat ze er zelf staan voor de nieuwsgierigheid, om te weten wat er aan de hand is. Voor ons is het ons beroep. De medemens maakt foto’s met telefoontjes, desnoods onder het rijden en publiceren het vervolgens. Daardoor kan de situatie ontstaan dat familieleden nog niet op de hoogte zijn gesteld van hun gewonde familielid. Of er wordt tegenwoordig een familie-uitje van gemaakt. De ouders betrekken bewust hun kind bij een nare situatie. Dit noemt men tegenwoordig het nieuwe sociaal zijn op een incident.
 
Ik en mijn team zijn persfotograaf. We hebben allerlei regels waar we ons aan houden omdat die voor ons heel belangrijk zijn, voor onszelf, maar ook voor slachtoffers en nabestaanden. Een aantal voorbeelden: Slachtoffers worden niet herkenbaar op foto’s geplaatst. Als we de hulpdiensten kunnen helpen, doen we dat en laten we al ons materiaal liggen. Mochten we als eerste ter plaatse zijn verlenen we eerste hulp indien nodig. We lopen hulpverleners niet in de weg zodat zij vrij hun taak kunnen uitvoeren. Mocht het een dodelijk ongeval zijn, plaatsen wij de foto’s niet eerder dan dat de familie in kennis is gesteld. Alle informatie die door ons de buitenwereld ingestuurd wordt, komt rechtstreeks van hulpdiensten ter plaatse. Dit zijn een aantal normen en waarden die wij nastreven in ons team. Wij verlenen eerste hulp op een incident daar hoeven we geen schouderklopje voor, dit is voor ons onze burgerplicht.
 
Het enige wat wij met deze tekst willen bereiken is enig begrip krijgen voor onze werkzaamheden. Laat iedereen in zijn waarde en geef fotografen de ruimte om hun beroep uit te voeren zonder er een spektakel van te maken op een incident.
 
M.V.G  Team 112-achterhoeknieuws

Share