Geplaatst op: 16 juli 2020, 15:20

Achterhoek -Drieduizend huishoudens met senioren in de regio krijgen vanuit woningcorporaties binnenkort de beschikking over een alarmsysteem. Bij een incident of panieksituatie worden naasten, door aanwezige sensoren of door de bewoners zelf, gealarmeerd.
 
De VNOG introduceerde eerder het soortgelijke project 'Langer Thuus'
Woningcorporaties Sité, Wonion, ProWonen en De Woonplaats bieden het alarmsysteem onder de noemer ‘Zlimsamen’ aan bij drieduizend huishoudens. Reden voor het initiatief is de groeiende vergrijzing, waardoor steeds meer ouderen zelfstandig in een eengezinswoning komen te wonen. Deelnemende senioren krijgen in hun woning een aantal melders die onder meer een beginnende brand, een inbraak of inactiviteit kunnen registreren. “Met de paniekknop kan de bewoner ook zelf alarm slaan”, laten de woningcorporaties weten. “De kinderen en buren worden dan automatisch gebeld of ontvangen een melding op hun smartphone via de app.”
 
Zlimsamen moet ervoor zorgen dat ouderen langer, beter ondersteund en veiliger thuis kunnen blijven wonen. Mede met financiële steun vanuit de provincie en de Regio Deal wordt het initiatief verwezenlijkt, waarbij ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) is betrokken. Elke woningcorporatie heeft daarbij een eigen aanpak en planning, zo is door Wonion in 2020 al een soortgelijk project uitgerold in Gendringen waar tot nu toe 75 huurders gebruik van maakten.
 
Foto: REGIO8 (archief, project 'Langer Thuus')

Share