Geplaatst op: 8 juli 2020, 19:10

Doetinchem -Ruim vijftig boeren hebben woensdag actie gevoerd op meerdere locaties in Doetinchem. Onderdeel van het protest was het doen van aangifte tegen landbouwminister Carola Schouten op het politiebureau in de stad.
 
"Ten eerste hebben we aangifte gedaan vanwege het dierenleed", wijst actievoerder Meike Lubbers op de maatregel waarin wordt bepaald dat voer voor koeien minder eiwit mag bevatten. "Dat gaat dierenleed veroorzaken", denkt Lubbers. "Daarom hebben we daar nu alvast aangifte van gedaan. Ten tweede hebben we aangifte gedaan van discriminatie. Omdat we als sector gediscrimineerd worden bij het meten van stikstof, dat niet eerlijk gebeurt. Als derde hebben we aangifte gedaan van diefstal. Minister Schouten wil onze ruimte innemen." De latente ruimte is de ruimte in de vergunning die boeren hebben om bijvoorbeeld hun veestapel uit te breiden. De minister wil voorkomen dat boeren die een vergunning hebben voor het houden van honderdvijftig koeien en er nu maar honderd hebben, ook daadwerkelijk uitbreiden naar het maximaal aantal dieren.
 
Na een bezoek aan het politiebureau trokken de boeren met hun trekkers in colonne naar het gemeentehuis en richting het kantoor van het Waterschap Rijn en IJssel. Uiteindelijk gingen de boeren op de parkeerplaats van de Topsporthal in gesprek met vertegenwoordigers van de instanties. "Als boeren werken wij veel samen met het Waterschap, maar onze geborgde zetels in het waterschapsbestuur verdwijnen", doelt Lubbers op het advies dat de regering ontving om de geborgde zetels af te schaffen. Dit zijn plekken in het waterschapsbestuur voor de agrarische sector, het bedrijfsleven en natuurorganisaties. Zij vormen samen een derde van het bestuur. Daarnaast werd gesproken over droogteproblematiek.
 
'Niet bang om draagvlak te verliezen'
De actie in Doetinchem is de zoveelste in een reeks van boerenprotesten in het land, desondanks voelen de agrariërs steun van de bevolking. Actievoerder Lubbers geeft aan dat de boeren enkele harde eisen hebben: "De nieuwe voermaatregelen moet van tafel, dat is het belangrijkste. En ten tweede willen wij betere prijzen, wij willen meer waardering voor onze sector maar daar zijn we al een jaar mee bezig. Mensen begrijpen ook steeds beter waar het om gaat. Ik ben er niet bang voor dat we draagvlak verliezen."

Share