Geplaatst op: 29 juni 2020, 16:05

Drempt -De kosten voor het ontmantelen van het drugslab dat vorige maand werd aangetroffen in Achter-Drempt kunnen oplopen tot 100.000 euro
 
"Het is qua drugslabs drukker dan ooit", vertelt Roy Reinders. "Kijk naar alle plaatsen waar we de afgelopen maanden actief zijn geweest: Achter-Drempt, Doetinchem, Didam, Vragender en Winterswijk." Een cokewasserij zoals in Vragender, waarbij gewerkt wordt met middelen als benzine en aceton, vraagt om een andere expertise dan een chrystal meth-lab á la Drempt, waarbij stoffen als de explosieve stof fosfine en het uiterst giftige kwik vrij kunnen komen. Reinders: "Stoffen van synthetische drugs kunnen in het grondwater terechtkomen, het kan in de muren van een pand gaan zitten en ook in de riolering." Het verschil in benodigde aanpak betekent een verschil in de kosten.
 
Het onderzoek naar de schade en het daadwerkelijke opruimen kosten al een boel geld, maar ook de manuren tellen mee. De ODA moet bijvoorbeeld een gespecialiseerd bedrijf in huren dat met beschermde pakken te werk gaat. Bronckhorst zegt dat de kosten voor de schade en het opruimen van het drugslab in Drempt worden verhaald op de betrokkenen. "Dat kan de huurder of eigenaar van het pand zijn", laat een gemeentewoordvoerder weten. Het onderzoek naar het lab in Drempt is inmiddels al weken aan de gang. De rekening loopt. Reinders betreurt het: "Iedere cent is er een te veel."

Share