Geplaatst op: 6 februari 2020, 14:11

Doetinchem - Doetinchem blijft zich inzetten in de aanpak van jeugdcriminaliteit. De politie voerde in 2018 een grootschalige actie uit met meerdere arrestaties, maar momenteel zijn er nog steeds negen jeugdgroepen actief die voor overlast zorgen.
 
De PvdA stelde tijdens de afgelopen raadsvergadering vragen over jeugdbendes in Doetinchem. De partij zegt dat er sprake is van bendevorming in Doetinchem, die samengaat met zware criminaliteit. Volgens de gemeente Doetinchem heeft jeugdcriminaliteit prioriteit in het veiligheidsbeleid. “Criminaliteit ontwikkelt zich, dus de aanpak ook en wij kunnen niet anders dan het integraal aan pakken”, zegt burgemeester Mark Boumans over de gezamenlijke aanpak in Doetinchem. Bij die aanpak werkt de gemeente samen met politie, Buurtplein, Iriszorg en Bureau Halt. “Daar willen we energie in blijven steken en daarin moeten we ook komen tot veranderingen”, aldus Boumans.
 
Veiligheidsexpert Bert Kroes van politie zegt dat er negen 'problematische jeugdgroepen' in Doetinchem zijn die voor overlast zorgen. “Wij spreken niet over jeugdbendes, maar over problematische jeugdgroepen”, aldus Kroes. “Voor vijf van deze jeugdgroepen hebben wij een plan van aanpak en bieden we als politie maatwerk”, vervolgt Kroes. “Daarbij kijken we naar de problematiek in de jeugdgroep.” Vier andere jeugdgroepen zijn locatiegebonden en zorgen op één plek voor overlast.”
 
Voldoende beeld
Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Doetinchem ook een voldoende beeld van de jeugdgroepen. “Daarbij kijken we naar hoe een jeugdgroep zich beweegt en of er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen”, aldus een woordvoerder. In juni 2018 pakte de Doetinchemse politie in totaal elf jongeren op tussen de 16 en 25 jaar bij een grootscheepse actie. “Inmiddels zijn een aantal van deze jongeren veroordeeld tot een celstraf”, aldus Kroes.
 
Zorgen over aanpak
De PvdA maakt zich zorgen over de huidige aanpak van jeugdcriminaliteit. “De politie en de jongerenwerkers van Buurtplein zijn onze oren en ogen op straat en worden zwaar belast met de casussen die ze op dit moment hebben”, zegt Marianne Kock van de PvdA. “Wij vragen ons af of de samenwerking tussen de verschillende partijen niet moet worden versterkt.”
 
'Het kan altijd beter'
Kroes is daarentegen tevreden over de huidige integrale aanpak. “Maar het kan altijd beter, maar hierover zijn we in gesprek om ook in de toekomst zo goed mogelijk te kunnen blijven aansluiten bij de steeds veranderende jeugdproblematiek”, zegt Kroes. Ook burgemeester Mark Boumans deelt de zorgen van de PvdA niet over onderlinge samenwerking. “Laat onverlet dat het altijd beter kan”, laat Boumans weten.
 
Geschreven door  Mediapartner REGIO8

Share