Geplaatst op: 28 januari 2020, 10:00

Borculo -Bij toeval werden in 1956 op een zolder in Borculo enkele handpompen ontdekt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn deze daar verborgen.
 
De leden van de vrijwillige brandweer van Borculo waren enthousiast over de vondst en dat zorgde mede voor de komst van het museum. In 1956/1957 zijn de leden van de vrijwillige brandweer begonnen in de voormalige brandweerkazerne aan de Korte Wal. De grote deuren werden vervangen door grote ruiten, zodat men het idee kreeg van een etalage. Via een pand aan de Burgemeester Bloemersstraat is het museum in 1975 verhuisd naar het huidige pand aan de Hofstraat. Dit pand, voormalige school (de Hofschool), kon na een grondige verbouwing, welke geheel door de leden van de Vrijwillige Brandweer in hun vrije tijd werd uitgevoerd, worden betrokken en ingericht als museum.
 
Men is begonnen met ca. 50 spuiten, gerestaureerd door de leden zelf. Thans bezit het museum zo’n 50 grote en kleine brandweerwagens en attributen, een uitgebreide collectie helmen en een grote verzameling miniaturen.
 
Het brandweer museum krijgt geen subsidie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden worden vrijwel alle werkzaamheden gedaan door vrijwilligers. Het museum is gesticht door leden van de Vrijwillige Brandweer Borculo en wordt nu geëxploiteerd door de Stichting Brandweermuseum Borculo.
 
Dit jaar wordt het 50 jarig bestaan gevierd met diverse activiteiten voor jong en oud. Verdeeld over het jaar zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd,  soms één dag, soms meerdaagse activiteiten.
 
Hierbij enkele activiteiten:
zaterdag 1 februari
Opening jubileum jaar
Zaterdag 7 maart
Dag van de geschiedenis van de brandweer.
25 april t/m 10 mei mei vakantie
Incidentencity  Grote incidenten nagebouwd van Lego.
22 juni t/m 3 juli
Escape room samen met Smokey
Eind juni
Brandweer wedstrijden voor de basisscholen uit de oude gemeente Borculo.
Zaterdag 5 september
Uitgebreide deelname septemberfeesten Borculo
Zondag 4 oktober
Brandweer Oldtimer dag
Zaterdag 12 december
Deze avond de afsluiting van het jubileumjaar voor de vrijwilligers

Share