Geplaatst op: 15 januari 2020, 17:47

Aachterhoek -De 22 burgemeesters zijn woensdagmiddag als algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) akkoord gegaan met de toekomstvisie van de organisatie. Gekozen is voor de meest sobere variant, waardoor een aantal korpsen in de Achterhoek voertuigen moeten inleveren.

"De veiligheid voor bewoners in de Achterhoek blijft gegarandeerd", zegt directeur Diemer Kransen van de VNOG. "Het basisplan gaat nog steeds uit van volledige veiligheid van al onze burgers en ondernemers." Met uitzondering van de burgemeester van Putten gingen uiteindelijk alle burgemeesters in de bespreking van woensdagmiddag akkoord met de toekomstvisie van de VNOG. "Het is ook niet zo dat brandweervoertuigen op marktplaats worden gezet", zegt Ton Geerts, bestuursvoorzitter van VNOG. "Dit is een proces van jaren, dus voorlopig is iedereen heel hard nodig en zeker ook alle vrijwilligers in het veiligheidsdomein."

Een amendement van burgemeester Anton Stapelkamp werd door een meerderheid van het algemeen bestuur verworpen. Hij hoopte het aantal blusvoertuigen in de Achterhoek te behouden. Hij maakt zich zorgen over het aantal 'witte vlekken' in de regio en heeft ook zijn hoop gevestigd op samenwerking met Duitsland. "We gaan over het hele grensgebied kijken waar we de samenwerking met de Duitsers kunnen versterken", zegt Kransen. "Dat betekent dat ieder initiatief dat leidt tot een veilige situatie aan de Duitse en Nederlands kant, bijvoorbeeld een internationale kazerne, bespreekbaar is."

Foto: REGIO8

Share