Geplaatst op: 26 november 2019, 15:13

Terborg -Tegen twee mannen uit Doetinchem is dinsdag vijf en zes jaar cel geëist voor drugshandel en -productie. Van de derde verdachte, die door justitie wordt gezien als de 'grote organisator' van het drugslab in Terborg, ontbreekt ieder spoor.
 
De mannen zouden amfetamine hebben gemaakt in een groot drugslab dat in 2017 werd ontdekt aan de IJsselweg in Terborg. De Doetinchemmers verklaarden dat ze aan het werk waren als bouwvakker en ijzersorteerder in de loods waar het laboratorium was gebouwd. Beiden gaven aan dat ze niets van de illegale praktijken afwisten. De rol van het duo was volgens het Openbaar Ministerie (OM) veel groter dan zij zeggen.
 
Het OM eist een celstraf van zes jaar tegen een 48-jarige man uit Doetinchem. Hij zou bouwmaterialen hebben geleverd voor de werkplaats en laboratoriumpersoneel hebben vervoerd. Daarnaast bewaarde hij thuis vaten met amfetamine-olie. De andere man, een 43-jarige plaatsgenoot, is volgens justitie betrokken geweest bij de opbouw van het lab en de productie van de drugs. Tegen hem is een celstraf van vijf jaar geëist.
 
'Grote organisator' spoorloos
Een derde verdachte uit Aerdt kwam niet opdagen. Hij wordt door justitie gezien als de 'grote organisator'. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van zes jaar voor het opzetten van een legale onderneming als dekmantel voor een drugslab. Er is geen DNA van de man gevonden in de loods. Het is dus onbekend of hij ook heeft geholpen bij de drugsproductie. Een aantal jaar geleden is hij in Duitsland veroordeeld tot vijf jaar cel voor de invoer van verdovende middelen.
 
140 liter amfetamine-olie
In het pand zou ruim 140 liter amfetamine-olie aanwezig zijn geweest. Ook waren er chemicaliën, zoals mierenzuur en zoutzuur. Dat zijn de grondstoffen voor de productie van de drugs.
 
Geschreven door: Mediapartner REGIO8

Share