Geplaatst op: 10 mei 2019, 22:36

Doetinchem -Zes Doetinchemse jongeren zijn vrijdag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een gevangenisstraf voor geweld, afpersing en oplichting. De straffen variëren van twee jaar tot vijf maanden detentie.
 
Drie jongeren zijn veroordeeld voor onder meer afpersing en oplichting. De langste gevangenisstraf is voor een 20-jarige man, die schuldig is bevonden aan het afpersen van drie slachtoffers en het mishandelen van één van hen. Ook lichtte hij twee andere slachtoffers op. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden opgelegd, waarvan 6 voorwaardelijk. Een 18-jarige Doetinchemmer is veroordeeld tot 9 maanden jeugddetentie, waarvan drie voorwaardelijk. Hij krijgt de straf voor afpersing en oplichting. Een andere 20-jarige man is alleen schuldig bevonden aan afpersing en moet zeven maanden de cel in.
 
De mannen kozen volgens de rechter kwetsbare leeftijdsgenoten als slachtoffer. Die moesten op hun eigen naam telefoonabonnementen afsluiten, inclusief een nieuw en duur mobieltje. Vervolgens werden ze meegenomen naar een telefoonwinkel, waar ze met geweld of onder dreiging daarvan hun telefoons moesten afgeven. Die werden door de mannen verkocht. De rechtbank rekent het de Doetinchemmers zwaar aan dat de slachtoffers achterbleven met gevoelens van angst en verdriet. Ook kregen ze forse geldschulden.
 
Uitgaansgeweld
Een ander trio uit Doetinchem moet de cel in vanwege uitgaansgeweld. De drie mannen van 19, 20 en 22 jaar krijgen respectievelijk zeven, zes en vijf maanden gevangenis opgelegd voor uitgaansgeweld. Voor alle drie geldt dat van deze straf twee maanden voorwaardelijk is. Deze drie jongeren sloegen en schopten onder meer slachtoffers op straat. Een van hen is ook veroordeeld voor cocaïnebezit en een poging tot afpersing.
 

Share