Geplaatst op: 12 april 2019, 15:06

Doetinchem -Een plofkraak in de Houtsmastraat in Doetinchem heeft donderdagavond voor een flinke ravage gezorgd. Het kleine pingebouw dat voor de Albert Heijn en de Aldi staat ligt volledig in gruzelementen.
 
De plofkraak vond plaats omstreeks 23.15 uur. Buurtbewoners hoorden een enorme knal, maar ook uit andere delen van Doetinchem komen meldingen dat mensen de knal gehoord hebben. Er bleek een kraak te zijn uitgevoerd op een klein pingebouw met een automaat van ABN Amro dat bij een winkelcentrum vlak voor de Albert Heijn en de Aldi staat. Door de ontploffing zijn er ook ruiten bij de Aldi gesprongen. Het gebouwtje is bijna volledig in elkaar gestort.
 
De hulpdiensten kwamen vlug ter plaatse en voeren onderzoek uit. Er zijn geen gewonden gevallen. Liander heeft de stroom van het gebouw, waar naast de pinautomaat ook een transformatorruimte in zit, afgesloten zodat er veilig onderzoek gedaan kan worden. Volgens de politie ter plaatse is er waarschijnlijk geen buit gemaakt, maar dit wordt nog niet bevestigd.
 
De politie heeft via Burgernet een signalement uitgegeven van de mogelijke daders. De politie vraagt inwoners van Doetinchem om uit te kijken naar twee personen op een scooter. Ze zijn beiden donker gekleed, één heeft lang zwart haar. De politie vraagt mensen met tips om zich te melden via 112.
 
De Explosievenopruimingsdienst doet onderzoek om uit te sluiten dat er explosieven achter gebleven zijn. Wanneer de restanten van het gebouw veilig zijn, kan de politie verder met sporenonderzoek. Zij willen zoveel mogelijk onderzoek vannacht uitvoeren, zodat de ondernemers er vrijdagmorgen zo weinig mogelijk last van hebben. Mogelijk gaan wel de winkels later open.
 
Ter plaatse wordt iedereen op grote afstand gehouden van het gebouw. Er zouden mogelijk nog explosieven aanwezig kunnen zijn. Het is niet de eerste keer dat de pinautomaat doelwit is, bijna twee jaar geleden gebeurde dat ook al eens. Toen leverde dat enkele tienduizenden euro's schade op.
 
De Explosievenopruimingsdienst heeft uit voorzorg de afzetting verder verruimd en enkele naast gelegen winkels ontruimd. De EOD doet onderzoek om uit te sluiten dat er nog explosieve stoffen aanwezig zijn in de ravage aan de Houtsmastraat.
 
De Explosieven Opruimingsdienst heeft explosieve stoffen aangetroffen. Deze zijn meegenomen en worden onderzocht. Daarmee is het onderzoek ter plaatse afgerond en is een deel van het gebied weer vrijgegeven. Sommige winkels zijn ook weer open voor winkelend publiek.
 
Later meer.
 

Share