Geplaatst op: 4 augustus 2018, 18:54

Didam-De wake die actiegroep Burning Souls zaterdag organiseerde in Didam is rustig verlopen. In totaal kwamen zo’n vijftig activisten af op de herdenking, waarbij de 2.500 overleden varkens van de grote brand in een varkenshouderij werden herdacht.
 
“We nemen de boer niks kwalijk, maar zijn vooral verdrietig”, aldus Burning Souls over de wake bij de Mariakapel in Didam. De groep van ongeveer vijftig personen hield een minuut stilte en legde bloemen. “Wij willen dat veehouders zich bewuster zijn van de risico’s, maar ook dat de politiek plannen maakt om brandveiligheidssystemen aan te passen aan de schuren. Nieuwe stallen worden nog steeds gebouwd zonder een goede brandveiligheid, en dat is eigenlijk heel raar als je kijkt hoeveel dieren er gehuisvest zijn.”
 
Enkele buurtbewoners kwamen ter plaatse om kritiek te uiten op de wake, maar dat verliep zonder problemen. Burning Souls hoopt dat de actie effect heeft. “We zijn ook door boeren uitgenodigd na een wake om met elkaar in gesprek te gaan. Het moet van alle kanten komen. Van de politiek, vanuit de boeren en vanuit de consument. Verandering begint op je bord.”
 

Share